Smits Racing stopt na twintig geweldige jaren met zijspanracen

Smits Racing zal vanaf 2020 niet meer actief deelnemen aan zijspanwedstrijden. John Smits en Gunter Verbrugge stoppen op hun hoogtepunt, want de laatste IDM wedstrijd op de Hockenheimring wisten zij winnend af te sluiten. Wel zal de stichting van Smits Racing zich blijven in zetten voor de promotie van de zijspansport. John Smits begon in 2000 met zijspanracen. Smits was altijd al een motorsportfanaat in hart en nieren en toen hij de kans kreeg om in een zijspan te stappen, had hij gelijk de smaak te pakken. Het plezier stond jarenlang voorop bij het team van Smits Racing. Van het seizoen 2013 werd Gunter Verbrugge de vaste bakkenist van Smits, nadat ze in 2012 bij hun eerste race gelijk op het podium stonden. Het plezier bleef een hele belangrijke factor, maar de prestaties gingen ook snel omhoog. Smits Racing begon wedstrijden te winnen in het ONK Zijspannen en streed mee voor de titel. Ook werden Smits en Verbrugge tweemaal Belgisch kampioen. Afgelopen jaar deed Smits Racing tot de laatste wedstrijddag mee voor de titel in de sterke IDM Zijspannen competitie. Smits en Verbrugge wonnen twee races in het IDM 2019, waaronder de laatste race van het seizoen in Hockenheim. De combinatie pakte deze overwinning door in de laatste ronde op spectaculaire wijze een ander span te passeren.

Dit bleek tevens de laatste race van Smits Racing te zijn, een prachtig afscheid na twintig geweldige jaren in de zijspansport. De reden om te stoppen is een samenloop van omstandigheden, zoals Smits het zelf uitlegt. In de zijspannen zal je in de komende jaren over moeten stappen naar een 600cc, de krachtbron waar ook in het WK mee wordt gereden. De overstap kost veel geld en daarnaast ben je een paar jaar kwijt om met dit nieuwe chassis uit de voeten te kunnen. Dat ziet de 54-jarige Smits in deze fase in zijn carrière niet meer zitten. Daarnaast heeft de 57-jarige Verbrugge ook onlangs aangegeven te stoppen, omdat hij vanwege lichamelijke problemen het niet meer kan opbrengen als bakkenist. Na goed overleg met alle teamleden heeft Smits besloten te stoppen met zijspanracen. Wel zal de stichting van Smits Racing zich in blijven zetten voor de promotie van de zijspansport en daarnaast andere race activiteiten ondersteunen, zoals het driftraces waar zoon Nando aan deelneemt.

John Smits: ‘We stoppen op ons hoogtepunt, maar dat was vooraf niet het plan. We wilden stoppen wanneer de rondetijden achteruit gingen, maar we waren dit jaar sneller dan ooit te voren. Het is een samenloop van omstandigheden waardoor we deze keuze gemaakt hebben. Onder andere de overstap naar de 600cc die eraan zit te komen in combinatie met mijn leeftijd. Een zeer belangrijke factor daarin is ook het stoppen van Gunter. Hij is één van de beste bakkenisten van de wereld en voor mij zeker de beste. Sinds hij in de bak is gekomen, hebben we enorme stappen gemaakt. Hij is zo sterk, fit en gemotiveerd, dat is ongekend. Nu Gunter vanwege lichamelijke problemen moet stoppen, heb ik niet de ambitie om nog met een andere bakkenist verder te gaan. Ik wil alle teamleden en mensen die ons in al die jaren op wat voor manier hebben gesteund bedanken. Veel vrienden hebben ons gesponsord in de loop der jaren en nieuwe sponsoren zijn vrienden geworden. Ik ben trots op ons als team en wat wij bereikt hebben zowel op als naast de baan! Onze hoofdsponsor de laatste jaren was Bert Schepens met zijn bedrijf B. Schepens Grond- en Infrawerken. Bert en zijn vrouw Yvonne zijn prachtige mensen en hebben een heel speciaal plaatsje in ons team gekregen. Bert hielp daarnaast ons ook altijd met tactische analyses en dat hielp ons enorm tijdens de trainingen en races. We kunnen als team terugkijken op een geweldige tijd. De zijspannen zitten in mijn hart en ga er alles aan doen om de sport zo goed mogelijk te blijven promoten!’

Smits Racing sluit het seizoen in stijl af

Smits Racing heeft IDM seizoen in stijl afgesloten door de laatste race van het jaar te winnen. In de eerste race werden John Smits en Gunter Verbrugge tweede. In beide wedstrijden wist Smits Racing in de laatste ronde op spectaculaire wijze een positie te winnen.
Op de Hockenheimring werd afgelopen weekend de finaleronde van het IDM kampioenschap verreden. Smits Racing stond voorafgaand aan het evenement op een derde plaats in de tussenstand met 9 punten achterstand op de nummers twee en 22 punten op de leiders. In Hockenheim werd er twee races verreden. Het enige wat John Smits en Gunter Verbrugge konden doen was om te proberen maximaal te scoren en dan kijken wat de concurrentie gedaan had.
In de kwalificaties waren er wisselende weersomstandigheden. Smits Racing wist zich als tweede 1000cc combinatie te plaatsen voor de wedstrijden. In de eerste race hadden Smits en Verbrugge een uitstekende start, waarbij ze meerdere plaatsen wisten te winnen. Smits Racing reed de hele race op plaats twee van de 1000cc klasse. In de slotfase kwamen Roscher-Burkard dichterbij en ging in de laatste ronde hen voorbij. Smits Racing gaf niet op en zag een kans in de Sachskurve. Smits en Verbrugge doken binnendoor, waardoor ze de tweede plaats wisten te pakken in Race 1.
Voor de tweede en laatste race van het seizoen had Smits Racing nog een hele kleine kans op de titel. Smits Racing stond 18 punten achter op Roscher-Burkard en Nussbaum-Hirischi die beiden evenveel punten hadden. Smits Racing reed een uitstekende race en reed praktisch de hele race op plaats twee kort achter leiders Nussbaum-Hirschi. In de laatste ronde sloegen Smits en Verbrugge toe bij het ingaan van Motodrom en namen de leiding over. Smits Racing won hierdoor de laatste race van het seizoen. Een prachtige manier om het jaar af te sluiten! Smits Racing is door deze mooie resultaten als derde geëindigd in het IDM kampioenschap 2019.

Prachtige zege voor Smits Racing in Assen!

John Smits en Gunter Verbrugge hebben hun eerste overwinning te pakken in het IDM kampioenschap! Smits Racing bouwde hun race op een opdrogende baan goed op, wat resultaat in een prachtige zege op het TT Circuit Assen. Smits Racing begon vrijdag 6 september aan de thuisrace op het TT Circuit Assen. De vrije training werd gebruikt om een aantal technische wijzigen aan het span te checken. Deze waren uitstekend in orde en in de eerste kwalificatie klokte Smits Racing de snelste tijd van de 1000cc spannen. In de tweede kwalificatie waren de baancondities minder goed, waardoor Smits Racing de eerste plaats behield in de 1000cc klasse. Overall, samen met de 600cc spannen, mochten John Smits en Gunter Verbrugge vanaf de vijfde startplaats beginnen aan hun thuiswedstrijd.
De combinaties gingen van start op slicks, maar er waren nog veel natte plekken op de baan door regen die er eerder gevallen was. Ook tijdens de race zelf waren er druppels, wat de omstandigheden erg tricky maakten. Het doel van Smits Racing was dan ook om in de beginfase niet teveel risico’s te nemen. Dit pakte uitstekend uit voor Smits en Verbrugge. In de beginfase reden ze tweede, maar later in de race wisten naar de leiding te komen in de 1000cc categorie. Na negen ronden kwam Smits Racing als eerste over de finish, wat tevens hun eerste overwinning in het IDM kampioenschap betekende!
Door de mooie overwinning heeft Smits Racing ook goede zaken gedaan in het IDM kampioenschap. Het is dan ook enorm spannend met nog twee races te gaan, die in het weekend van 27 t/m 29 september worden verreden op de Hockenheimring. Smits Racing staat derde in het kampioenschap met 9 punten achterstand op de nummer twee en 22 punten achterstand op de leiders. Het belooft een spannende ontknoping te worden!

Dikke punten voor Smits Racing in Most

John Smits en Gunter Verbrugge nemen maar liefst 33 IDM punten mee naar huis na hun races op het circuit van Most in Tsjechië. In de eerste race finishte Smits Racing als tweede en in de tweede manche werden zij vierde.
Het was lang onduidelijk of Smits Racing kon starten in Most, vanwege de rugblessure van bakkenist Gunter Verbrugge. Gelukkig was de Belg voldoende hersteld om te kunnen starten in Most. Smits en Verbrugge waren tweede overall na de kwalificaties en daarmee stonden zij eerste van de 1000cc spannen. In de eerste race kon Smits Racing niet mee met de koploper, maar vochten zij wel een mooi duel uit om de tweede plaats die door Smits en Verbrugge gewonnen werd. Zo pakte de combinatie afkomstig uit Mierlo twintig belangrijke punten in de eerste race op zaterdag.
Zondagmiddag stond de tweede race op het programma. Smits Racing kende een uitstekend begin en reed in de openingsfase aan de leiding. Echter kregen zij in de loop van de race te maken met een probleem met de vijfde versnelling, waardoor Smits en Verbrugge hun tempo niet vast konden houden. Smits Racing reed lang in derde positie, maar helaas verloren ze in de laatste ronde nog gepasseerd waardoor ze vierde werden. Met hun 33 behaalde punten in Most staat Smits Racing op een derde positie in het IDM klassement.
Het volgende evenement zijn de thuisraces voor Smits Racing op het TT Circuit Assen! Dit evenement vindt plaats van 6 t/m 8 september en dan worden er twee races verreden voor de IDM Zijspannen. Een mooie kans om Smits Racing live aan het werk te zien!

Vervelend einde van het raceweekend in Schleiz voor Smits Racing

Smits Racing kwam afgelopen weekend in actie op het circuit van Schleiz voor vijfde en zesde race van het IDM kampioenschap. John Smits en Gunter Verbrugge begonnen aan het raceweekend als de nummers twee in de tussenstand met twee punten achterstand op de leiders in de titelstrijd; Team Hirschi.
Tijdens de vrije training werd gewerkt aan het ritme op het toch wel lastige circuit van Schleiz. De eerste kwalificatie verliep nog niet geheel naar wens. Smits Racing noteerde een derde tijd, maar het gevoel was dat er mee in zou zitten. Dit bleek ook zo te zijn, want Smits en Verbrugge haalden in de tweede kwalificatie flink wat van hun tijd af, waardoor zij zich als tweede 1000cc span kwalificeerden voor de wedstrijden.
Het was erg spannend in de eerste race. In de eerste helft bleef er een kopgroep van drie spannen kort bij elkaar, waaronder de combinatie van Smits Racing. In het tweede deel van de race moesten Smits en Verbrugge iets lossen, waardoor ze uiteindelijk als derde over de finish kwamen en zestien punten scoorden voor het kampioenschap.
Bakkenist Verbrugge voelde zich tijdens het raceweekend al niet fit en had veel last van zijn onderrug. Zondagmorgen werd dit zo serieus dat het niet mogelijk was om van start te gaan. Momenteel heeft Verbrugge onderzoeken in het ziekenhuis om te kijken waar deze klachten vandaan komen. Over twee weken (9 t/m 11 augustus) is het volgende IDM-evenement op het Tsjechische circuit van Most. Het is nu nog onduidelijk of Smits Racing daar aan de start kan verschijnen. We houden jullie op de hoogte!

Eerste IDM pole en twee tweede plaatsen in Zolder

Smits Racing behaalde op het circuit van Zolder hun eerste pole position in de IDM Zijspannen. In beide races streden John Smits en Gunter Verbrugge voor de winst. Uiteindelijk kwam Smits Racing beide keren als tweede over de finish, waardoor zij weer twee podiumplaatsen mochten bijtellen aan hun totaal.
Smits Racing was vanaf de eerste training gelijk goed onderweg op het circuit van Zolder, waar gestreden werd voor IDM en ONK punten. In de eerste kwalificatie wisten John Smits en Gunter Verbrugge een zeer scherpe tijd te noteren met een 1’41.363. Smits Racing was met deze tijd het snelste van het hele veld en tevens anderhalve seconde sneller dan hun tijd van vorig jaar op Zolder. In tweede kwalificatie bleef Smits Racing bovenaan op de tijdlijst staan en zo behaalden zij hun eerste IDM pole position in hun carrière.
Er waren tijdens het raceweekend ook diverse bekenden van het team naar het circuit van Zolder gekomen en zij zagen dat Smits Racing kopstart pakten in de eerste race. In de eerste vier ronden reden Smits en Verbrugge aan de leiding, maar in vijfde ronde werden ze gepasseerd door zevenvoudig wereldkampioen Tim Reeves met Mark Wilkes. Even later probeerde Smits Racing terug te komen, maar in die poging raakten de spannen elkaar. Het kuipwerk schoof omhoog, waardoor stuurman Smits zijn vizier verloor. Hierdoor was het niet mogelijk om hetzelfde tempo vast te houden en Smits Racing zakte terug naar de vijfde plaats in de overall uitslag, waarmee ze tweede werden van de 1000cc spannen en zo twintig punten scoorden voor het kampioenschap.
In de tweede race kwam er na één ronde al een rode vlag. Er volgde een herstart over acht ronden, waarbij Smits Racing de leiding nam. Smits en Verbrugge reden een groot deel van de race aan de leiding, maar in de slotfase werden ze gepasseerd en daardoor sloten ze opnieuw de wedstrijd af als tweede. Smits Racing scoorde veertig IDM-punten in Zolder en staat daarmee tweede in het kampioenschap met twee punten achterstand op de leiders in het klassement. De volgende ronde van het IDM/ONK kampioenschap is van 26 t/m 28 juli op het circuit van Schleiz.

Winst en bandenpoker voor Smits Racing in Assen

Na de races in Hengelo GLD en Lausitzring kwam Smits Racing voor het derde achtereenvolgende weekend in actie, deze keer voor twee ONK-wedstrijden tijdens de Ducati Club Races in Assen. Er stond een sterk deelnemersveld aan de start met daarbij ook diverse WK-spannen.
In de eerste kwalificatie wisten John Smits en Gunter Verbrugge de snelste tijd te noteren. Voor de tweede kwalificatie had het team achteraf niet helemaal de juiste keuze gemaakt qua bandenstrategie, waardoor Smits Racing in het tweede deel van de sessie niet kon door versnellen. Smits en Verbrugge eindigden als tweede in de gecombineerde uitslag en mocht dus vanaf de eerste startrij beginnen aan de races.
De eerste race verliep uitstekend. Na een flitsstart wisten Smits en Verbrugge meteen de leiding te pakken en wisten zij vervolgens ook een flinke voorsprong op te bouwen naar de concurrentie. Na zeven ronden had Smits Racing al ruim tien seconden naar de tweede combinatie, waardoor Smits en Verbrugge in het laatste deel van de race besloten de voorsprong te consolideren. Na tien ronden kwam Smits Racing als winnaar over de finish!

De omstandigheden waren flink anders voor de tweede manche, want het regende bij de start. Smits Racing besloot, net als een aantal andere spannen, om regenbanden te monteren. In het begin van de race was dit de juiste keuze, want Smits en Verbrugge reden in tweede positie. Het stopte met regenen en de baan droogde zeer snel op. De combinaties met slicks waren duidelijk in het voordeel. Smits Racing moest lijdzaam toezien dat zij werden gepasseerd door deze spannen en finishten in achtste positie, waarmee ze vijfde werden van de 1000cc combinaties.
Het volgende evenement is van 21 t/m 23 juni op het circuit van Zolder in België. Er worden dan gecombineerde wedstrijden verreden voor het Nederlandse ONK en Duitse IDM kampioenschap.

Mooie tweede plaatsen voor Smits Racing op de Lausitzring

Na de teleurstelling van de dubbele nulscore op de Varsselring in Hengelo GLD, was Smits Racing uit op revanche op de Lausitzring tijdens de eerste ronde van het IDM kampioenschap waar er tevens ook punten voor het ONK verdiend konden worden. In de trainingen waren John Smits en Gunter Verbrugge uitstekend onderweg. In het IDM wordt er dit jaar gecombineerd gereden met 1000cc en 600cc combinatie, maar scoort iedere categorie zijn eigen punten. Smits Racing was vierde na de eerste kwalificatie en was daarmee tweede van de 1000cc spannen.
In de tweede kwalificatie deden Smits en Verbrugge er een flinke schep bovenop en haalden zij twee seconden van hun tijd af. Lange tijd stond Smits Racing daarmee op de voorlopige pole position, maar in de slotfase wisten Nussbaum-Hirschi met 0.005 seconde onder tijd van Smits Racing te duiken. Daardoor mochten Smits en Verbrugge vanaf de tweede plaats op de eerste startrij aan de wedstrijden beginnen, een uitstekende uitgangspositie.
In de eerste race was Smits Racing ook sterk onderweg. Na de start lagen Smits-Verbrugge lang tweede kort achter Nussbaum-Hirschi. In het tweede deel van de race moesten zij de leiders laten gaan en kregen ze het aan de stok met Reeves-Wilkes. Smits Racing finishte als derde, maar aangezien Reeves-Wilkes met een 600cc combinatie reden kregen de combinatie afkomstig uit Mierlo 20 punten voor de tweede plaats.
Smits Racing was uitstekend weg bij de start van de tweede race en zij lagen aan de leiding vanaf de eerste bocht. Deze positie wisten Smits-Verbrugge een aantal ronden vast te houden, totdat Reeves-Wilkes aan hen voorbij kwamen. Smits Racing lag op dat moment nog wel aan de leiding in de 1000cc klasse en zou ook tot het ingaan van de laatste ronde zo blijven. Roscher-Burkard wisten in de loop van de race naar de achterkant van het Smits Racing span toe te rijden en gingen hen in de laatste ronde voorbij. Smits-Verbrugge hadden geen antwoord op deze aanval, maar wisten wel opnieuw een knappe tweede plaats te scoren in de 1000cc klasse. Met 40 punten in de pocket verliet Smits Racing met een goed gevoel de Lausitzring!
Volgende week (24 t/m 26 mei) rijdt Smits Racing in eigen land tijdens het Ducati Club Races evenement op het TT Circuit Assen. De ONK Zijspannen rijdt dan twee wedstrijden.

Veel pech voor Smits Racing na pole position op de Varsselring

De openingsronde van het ONK-kampioenschap vond afgelopen weekend plaats op de Varsselring in Hengelo GLD. Het zat Smits Racing al vaker niet mee in Hengelo GLD en dat was in deze editie helaas niet anders. Het evenement werd vrijdagavond afgetrapt met een gezellige rijdersparade vanaf het circuit naar het centrum van Hengelo met daarbij ook de combinatie van Smits Racing. Voor John Smits en Gunter Verbrugge verliepen de kwalificaties van zaterdag uitstekend. Zowel in de eerste als in de tweede sessie stond Smits Racing bovenaan de tijdlijst en wisten zij de WK-combinaties van Team Streuer en Team Reeves, die met 600cc motoren aan de start verschenen, achter zich te houden.
Vanaf pole position hadden Smits en Verbrugge een goede start in de eerste race. Echter merkte stuurman Smits in de eerste ronde al dat er iets mis wat met de koppeling en dit probleem werd snel groter gedurende de ronde, waardoor de combinatie al in de openingsronde moest uitvallen. Voor de tweede race dacht het team dat het probleem verholpen was en volle goede moed gingen Smits en Verbrugge van start. Ook in deze race pakten zij kopstart, maar kregen aan het einde van de eerste ronde weer te maken met problemen met de koppeling, waardoor ze helaas de pitstraat in moesten sturen. Heel erg zuur, omdat Smits Racing goede kansen had op de overwinning in Hengelo GLD.
Smits Racing krijgt wel snel kans op revanche, want komend weekend staat de eerste ronde van het Duitse IDM kampioenschap op het programma. Op de Lausitzring wordt er ook gereden voor de ONK-punten.

Wintertraining

Dit doen we met onze driftcar. Een geprepareerde BMW 325 coupe uit 1993. Een perfecte concentratie en focus oefening. Tevens leer je omgaan met diverse racesituaties. Driften doen we op zaterdag van negen tot half vijf in sessies van 20 minuten. Ook kunnen sponsoren meerijden en van dit spektakel genieten.
Ook de jongste gevorderde drifter van Nederland komt uit het team van Smitsracing! Nando Smits beleefde zijn eerste ritten al op een leeftij van tier jaar. Hij volgde op deze leeftijd de beginnerscursus. Inmiddels is hij er erg gevorderd, zoals te zien in dit filmpje.

Smitsracing maakt zich klaar voor het een mooi seizoen 2019

Smits Racing is momenteel druk met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Onlangs werd het team nog gehuldigd in Belgie, voor het behalen van het Belgisch kampioenschap Zijspannen 2018. Dit was voor Smits Racing met onze Belgische bakkenist Gunter Verbrugge natuurlijk fantastisch, temeer omdat het de tweede titel op rij was. Ook kan Smits Racing de kalender bekendmaken voor het seizoen 2019. We rijden zowel alle races voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) als het Internationale Deutsche Meisterschaft (IDM). De kalender ziet er als volgt uit:
 • 18 t/m 23 maart | Training Val de Vienne (Frankrijk)
 • 11 & 12 mei | ONK & BK Hengelo (Nederland)
 • 17 t/m 19 mei | ONK & IDM Lausitzring (Duitsland)
 • 25 en 26 mei | ONK TT Circuit Assen (Nederland)
 • 21 t/m 23 juni | ONK & IDM Zolder (België)
 • 26 t/m 28 juli | ONK & IDM Schleiz (Duitsland)
 • 9 t/m 11 augustus | ONK & IDM Most (Tsjechië)
 • 6 t/m 8 september | ONK & IDM TT Circuit Assen (Nederland)
 • 26 t/m 29 september | ONK & IDM Hockenheim (Duitsland)
Voor het seizoen 2019 zijn we natuurlijk weer erg ambitieus en gaan we voor het hoogst mogelijke resultaat. Daarnaast willen we natuurlijk onze snelheid op de baan blijven opvoeren, wat in het afgelopen seizoen ook weer goed gelukt is.

Onze jaarlijkse bijeenkomst vindt dit jaar wederom plaats in Partycentrum de Mona te Mierlo. Dit zal zijn op zondag 10 februari van 15:00 tot 20:00 uur; gezellig met zijspanvrienden samenzijn! We zullen het afgelopen seizoen evalueren en we kijken tevens vooruit op het seizoen 2019 dat komen gaat.

Smits Racing op het podium bij thuisrace in Assen

Smits Racing wist in de eerste race van de IDM Zijspannen op het TT Circuit Assen een prachtig podium te scoren door na een mooie strijd om de voorste posities als derde over de finish te komen. In de tweede race hadden John Smits en Gunter Verbrugge minder geluk en moesten ze met een technisch mankement uitvallen. John Smits en Gunter Verbrugge kwamen in het weekend van 7 t/m 9 september in actie tijdens de thuisraces van het seizoen op het TT Circuit Assen. Er konden punten worden gescoord voor zowel het Duitse als Nederlandse kampioenschap Zijspannen. In de kwalificaties noteerde Smits Racing een vierde rondetijd en daardoor mochten zij vanaf de tweede startrij beginnen aan de wedstrijden.
De start in de eerste wedstrijd was niet heel goed en Smits Racing ging als vijfde de eerste bocht in. In eerste sector wisten Smits en Verbrugge al twee spannen te passeren, waardoor ze in derde positie kwamen te rijden. Vervolgens wist Smits Racing aan te sluiten bij de twee Duitse combinaties die aan de leiding gingen. In de tweede ronde gingen Smits en Verbrugge in de aanval en pakten ze de tweede plaats, die zij lang wisten vast te houden. In de slotfase bleken de twee Duitse spannen iets te sterk, maar wist Smits Racing wel een prachtige derde plaats naar huis te rijden. Dit betekende het eerste podium van het seizoen in het sterk bezette IDM kampioenschap.
In de tweede race maakte Smits Racing in de beginfase opnieuw deel uit van de kopgroep. Met een Franse combinatie knokten Smits en Verbrugge voor de derde plaats, totdat zij halverwege de race een technisch probleem kregen met het sturen van het span. Dit probleem zorgde ervoor dat Smits Racing niet verder kon rijden en helaas in de tweede race moest uitvallen. Smits Racing staat nu op een achtste positie in het IDM-klassement, maar kan met nog twee races te gaan naar boven kijken en de zesde plaats is nog zeker haalbaar. Van 28 t/m 30 september is het laatste evenement van het seizoen op de Hockenheimring.

Smits Racing tweemaal zesde bij debuut op de Laustizring

Smits Racing kwam afgelopen weekend voor de eerste keer in hun carrière in actie op de Lausitzring. John Smits en Gunter Verbrugge wist in de trainingen al snel het circuit eigen te maken en scoorden twee zesde plaatsen in de wedstrijden. Smits Racing gaat zich nu opmaken voor de thuisraces in Assen.

In het weekend van 24 t/m 26 augustus vond de vierde ronde van het IDM Zijspannen en de vijfde ronde van het ONK Zijspannen plaats op Lausitzring, een nieuw circuit voor Smits Racing. John Smits en Gunter Verbrugge gebruikten de vrije trainingen dan ook om het circuit onder de knie te krijgen. Het bleek geen gemakkelijke baan te zijn met veel onoverzichtelijke bochten. Wel werd er al snel een goed tempo gevonden en dit was terug te zien in de kwalificatie, waarbij Smits Racing een zesde tijd op de klokken wist te brengen. Het hele team was dan ook tevreden over deze positie op de derde startrij.

In de eerste manche op het Duitse circuit lag Smits Racing in de openingsronde op een zesde positie, maar vervolgens gingen ze in de aanval. In de tweede ronde gingen Smits en Verbrugge naar plaats vijf en vervolgens werd de jacht geopend op de vierde combinatie. Het lukte niet om volledig de aansluiting te vinden en in de slotfase kwam de Zwitserse combinatie die Smits Racing eerder had gepasseerd weer terug. Smits Racing kwam als zesde over de eindstreep. Het was tevens mooi om te zien dat de combinaties waar ze vorig jaar nog vaak mee in gevecht waren, nu vijftien seconden achter Smits Racing over de finish kwamen. Dit geef mooi de progressie weer die de mannen nog steeds laten zien.

In de tweede manche lukte het Smits Racing niet om aan hun tempo te komen uit de eerste manche. Smits en Verbrugge konden het vermogen van het span niet goed op de weg krijgen, mede door problemen met de koppeling. Ook diverse concurrenten kenden technische problemen, waardoor Smits Racing toch nog een zesde positie kon veilig stellen. Met de twintig verzamelde punten op de Lausitzring staat Smits Racing nog steeds achtste in de IDM tussenstand, maar ze zijn door de goede resultaten de zevende combinatie wel genaderd tot twee punten.
Het volgende evenement is de thuisrace van Smits Racing op het TT Circuit Assen. Het evenement is van 7 t/m 9 september en u bent natuurlijk van harte welkom om daar de races te komen bekijken!

Smits Racing is Belgisch kampioen Zijspannen 2018

Smits Racing is voor de tweede achtereenvolgende keer Belgisch kampioen Zijspannen geworden! Het kampioenschap werd op een bijzondere manier binnengehaald; namelijk zonder te rijden in de laatste races van het seizoen op Chimay. De concurrenten Smits Racing scoorden bij het laatste evenement van het seizoen in België niet voldoende punten om over het puntentotaal van John Smits en Gunter Verbrugge heen te komen. Smits Racing zelf reed afgelopen weekend in het Duitse en Nederlandse kampioenschap op Schleiz, een evenement dat tegelijkertijd plaatsvond met de laatste ronde van het BK kampioenschap in Chimay.

Het Belgisch kampioenschap bestond in 2018 over zes wedstrijden. Tijdens de eerste races in Hengelo GLD werd Smits Racing tweemaal tweede en in Mettet wonnen Smits en Verbrugge de dubbel. Daardoor hadden zij 90 punten verzamelend en hun grootste concurrent Betrands-Faisst stonden op 64 punten. Het lukte de Belgische combinatie niet om in Chimay over Smits-Verbrugge heen te gaan, waardoor zij zich voor de tweede keer op rij Belgisch kampioen Zijspannen mogen noemen!

Smits Racing tevreden na mooi races in Schleiz

John Smits en Gunter Verbrugge een goede prestatie neergezet tijdens de IDM Zijspannen in Schleiz door in beide manches als zesde de finishlijn te passeren. Het was een mooi weekend op het semipermanentie Duitse circuit, aangezien de resultaten een stuk beter waren dan vorig jaar.

Smits Racing begon heel sterk op vrijdag, waarbij ze een derde tijd wisten te noteren na twee vrije trainingen. Met een tijd van 1'35.240 kwamen maar 1.5 seconde tekort op de snelste tijd van Sattler-Neubert en waren ze het snelste Nederlandse span. In de eerste kwalificatie koos Smits Racing de verkeerde tactiek. Het plan was om in het tweede deel een snelle tijd te zetten, alleen toen kwamen John Smits en Gunter Verbrugge telkens in langzamer verkeer te zitten. In de tweede kwalificatie wist Smits Racing wel de tijd te verbeteren met vier tienden, maar het lukte hen niet om aan de snelle tijd van vrijdag te komen. Het gevoel bij Smits en Verbrugge was goed en ze waren met een zevende kwalificatietijd dan ook klaar voor de wedstrijden.
In de eerste race dook Smits Racing in de eerste bocht voorbij aan Team Schroder. Vervolgens kon Smits en Verbrugge rijdend in zevende positie lang aanhaken bij de strijd voor plaats vier. In het slot van de race ging Smits Racing in de aanval bij Team Zimmermann, een duel wat door de Nederlander en Belg gewonnen werd. Het was een lastige wedstrijd, aangezien het gedurende de race wat begon te druppelen. De zesde plaats in de eerste race stemde het team dan ook tevreden.
In de tweede manche, die verreden werd onder warme omstandigheden, deed Smits Racing er een schepje bovenop. In de beginfase lagen Smits-Verbrugge in zesde positie, maar dit werd al snel een vijfde. Vervolgens gingen ze in de aanval voor de vierde plaats, maar de deur werd dichtgesmeten door de combinatie, waardoor Smits Racing wat tijd verloor. In het tweede deel van de race verloren ze één positie, waardoor ze opnieuw als zesde finishten.

Smits Racing staat nu op een derde positie in het ONK en op een achtste plaats in het IDM kampioenschap. De volgende races voor Smits Racing zijn van 24 t/m 26 augustus op de Lausitzring.

Smits Racing op snelheid in Zolder, maar zonder gewenste resultaat naar huis

Smits Racing was goed op dreef tijdens het IDM/ONK evenement op het circuit van Zolder. John Smits en Gunter Verbrugge hadden de snelheid om minimaal vierde te worden in de races, maar door technische problemen kwamen zij niet in die positie over de finish.

Smits Racing kwam in het weekend van 6 tot en met 8 juli in actie op het circuit van Zolder voor de tweede ronde van het IDM en derde ronde van het ONK Zijspannen. Voor het team werd deze race gezien als een thuiswedstrijd, waarbij zij ook diverse gasten en sponsoren mochten ontvangen. In de trainingen zag het er goed uit voor John Smits en Gunter Verbrugge. Na de eerste kwalificatie waren ze derde en na de tweede kwalificatie stonden zij vijfde. Ook was de combinatie al sneller dan vorig jaar, terwijl er in alle sessies werd gereden met gebruikte banden.

Dat er nog meer in zat, lieten Smits-Verbrugge zien in de eerste race waarbij zij hun rondetijden nog verder wisten aan te scherpen. In de eerste ronde wist Smits Racing op te schuiven naar een vierde plaats en ze wisten zich vervolgens ook iets los te rijden ten opzichte van de jagende spannende spannen achter hen. Helaas kregen Smits en Verbrugge in de loop van de race te maken wat technisch ongemak, waardoor ze hun tempo niet konden vasthouden en was plaatsen moesten inleveren. Na dertien ronden kwam Smits Racing als zevende over de finish.

Voor de tweede race wilde Smits Racing graag iets goedmaken en in het begin van de wedstrijd wisten Smits en Verbrugge meteen een aantal combinaties te passeren. Smits Racing reed in vierde positie toen zij aan het einde van de vijfde ronde moest uitvallen met een remprobleem. Erg zuur om op deze manier het weekend te eindigen. Over drie weken (27 t/m 29 juli) krijgt Smits Racing kans op revanche, want dan wordt er gereden op het circuit van Schleiz in Duitsland.

Maximale score in de BK Zijspannen op Mettet

Smits Racing kan terugkijken op een uitstekend raceweekend in het Belgisch kampioenschap. Op het circuit van Mettet wisten John Smits en Gunter Verbrugge te domineren door de pole position te pakken en beide races met een ruimte voorsprong te winnen.

In het weekend van 26 en 27 mei reed Smits Racing met een gastoptreden in het BK Zijspannen op het Belgische circuit van Mettet. Het evenement werd door het team gebruikt als een goede test voor de komende ONK/IDM wedstrijden. Afgelopen jaren wisten John Smits en Gunter Verbrugge de titel te veroveren in het Belgisch kampioenschap. Voor dit jaar ligt de focus op de Nederlandse en Duitse titelstrijd.

Het bleek een goede traningsgelegenheid te zijn want het span voelde super goed aan en de snelheid zat er al snel goed in. Dit was al te zien in de kwalificatie toen Smits en Verbrugge de pole position wisten te veroveren. In de wedstrijden op zondag deed de combinatie er nog een schepje bovenop en zij wisten beide races met een grote voorsprong te winnen. Een prachtig weekend voor Smits Racing om met een maximale score huiswaarts te keren.

De volgende race voor Smits Racing is opnieuw in België, dan op het circuit van Zolder. Er wordt dan van 6 t/m 8 juli gereden voor ONK en IDM punten.

Dubbel podium voor Smits Racing op de Varsselring

John Smits en Gunter Verbrugge hebben een uitstekende prestatie neergezet tijdens internationale wegraces in Hengelo GLD. Smits Racing wist in beide races voor het ONK en BK Zijspannen een mooie tweede plaats te scoren.

Smits Racing kwam op zaterdag 5 mei en zondag 6 mei in actie op de Varsselring in Hengelo GLD voor de tweede ronde van het ONK kampioenschap. Donderdagavond voorafgaand aan het evenement was Smits Racing ook aanwezig bij de rijdersparade vanaf het circuit naar het centrum van Hengelo waar een rijderspresentatie plaatsvond.
In de kwalificaties wisten John Smits en Gunter Verbrugge een goed tempo op te bouwen en wisten zich als tweede te kwalificeren voor de wedstrijden van zondag. Bij de start van de eerste manche verloor Smits Racing een positie aan de combinatie Crowe-Crowe, afkomstig van het eiland Man. Al snelsten pakten Smits-Verbrugge de tweede plaats terug en wisten ze, ondanks remproblemen in het tweede van de race, ook in de tweede positie over de finish te komen.
In de tweede race was de start van Smits Racing duidelijk beter en zij kwamen deze keer zelfs in leidende positie op de eerste haakse hoek af. Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen staken binnendoor en Smits-Verbrugge gingen in de achtervolging. In deze race kon Smits Racing de snelle combinatie van Streuer-Daalhuizen beter partij geven. Na negen ronden kwamen Smits-Verbrugge opnieuw met gelukkige gezichten als tweede over de eindstreep!
Na vier races in het ONK Zijspannen staan Smits-Verbrugge op een tweede positie in de tussenstand. Aan het einde van de maand (26/27 mei) rijdt Smits Racing in het Belgische kampioenschap op het circuit van Mettet.

Smits Racing op snelheid tijdens openingsraces in Oschersleben

Smits Racing heeft tijdens de eerste races van het seizoen laten zien dat de snelheid er goed in zit, wat hopelijk een voorbode is voor een prachtig seizoen 2018. John Smits en Gunter Verbrugge waren nog niet eerder zo snel op Oschersleben, en scoorden een vijfde en achtste plaats in de wedstrijden.

Smits Racing stond afgelopen weekend aan de start tijdens de eerste ronde van het IDM/ONK in Oschersleben. Vrijdag vonden John Smits en Gunter Verbrugge een goed tempo in de vrije trainingen. In de kwalificatie deed Smits Racing er nog een schep bovenop. Smits-Verbrugge noteerden een 1’35.089, een tijd die goed was voor de vierde positie in het sterke en grote deelnemersveld. Ze waren tevens nog niet eerder zo snel geweest op het circuit van Oschersleben.

In de eerste race van het seizoen vochten Smits en Verbrugge een mooi duel uit voor de vierde positie. Na een aantal ronden kwamen ze in het gevecht even buiten de baan, waardoor zij zich vanaf een negende plaats weer naar voren moesten werken. Dit lukte goed, want Smits Racing kon de eerste race afsluiten op een mooie vijfde plaats.

Voorafgaand aan de tweede race nam Smits Racing de gok voor een zachtere achterband, deze keuze bleek uiteindelijk niet het gewenste resultaat op te leveren. In de beginfase van de race ging het wel goed en Smits-Verbrugge zaten in een groepje spannen dat strijd leverde voor de vijfde plaats. In de slotfase was de achterband op en zakte Smits Racing terug naar een achtste plaats in de einduitslag. Smits Racing heeft laten zien dat zij een strak tempo kunnen en dit is een goed teken voor de rest van het seizoen. Aankomend weekend komt het team alweer in actie, dan tijdens de jaarlijkse wegraces van de Hamove op de Varsselring in Hengelo GLD. Er wordt dan enkel gestreden voor de ONK punten.

SmitsRacing vol vertrouwen richting start seizoen 2018

SmitsRacing heeft zaterdag 31 maart een zeer goede test afgewerkt op het TT Circuit Assen. John Smits en Gunter Verbrugge kwamen beiden met een grote glimlach uit het span na de laatste sessie. Het seizoen kan beginnen!

SmitsRacing had voorafgaand aan de test in Assen een zeer drukke week achter de rug. Nadat het span vroegtijdig en met schade terug was teruggekomen vanuit de test in Val de Vienne, had het team veel werk te doen om het weer gereed te krijgen. Het team heeft in combinatie met framebouwer Colin Nicholson zeer goed samengewerkt en zo konden John Smits en Gunter Verbrugge zaterdag 31 maart weer hun ronden rijden tijdens de KNMV testdag op het TT Circuit Assen.
Deze test was belangrijk om zo te kunnen checken of het span weer volledig goed functioneerde. Deze vraag bleek al snel met een "ja" beantwoord te kunnen worden. De focus lag niet direct op snelle tijden, maar uiteindelijk ging de combinatie wel erg rap rond. Het gevoel was goed en het duo was zeer tevreden na afloop van de test. Een grote pluim voor het harde werken van het team!
Nu gaan we ons klaarmaken voor de eerste ONK/IDM race van het seizoen in het laatste weekend van april op het circuit van Oschersleben. Tot dan!

Goede test voor SmitsRacing helaas te vroeg afgelopen

Het seizoen voor SmitsRacing begon zoals ieder jaar met de testweek in Val de Vienne. Maandag 19 maart kwamen John Smits en Gunter Verbrugge voor de eerste keer in actie en werd er in de eerste dagen een heel goed gevoel opgebouwd met het span. Helaas moest SmitsRacing donderdagmiddag de test vroegtijdig beëindigden.

De testweek in Val de Vienne is voor veel Europese zijspancombinaties het begin het seizoen, zo ook voor SmitsRacing. Het team kwam maandag 19 maart voor het eerst in actie op het Franse circuit. Ondanks de frisse temperaturen konden John Smits en Gunter Verbrugge veel testwerk verrichten. Het nieuwe motorblok liep super in combinatie met het RCN-frame en er konden veel zaken worden afgesteld.
De temperaturen en baancondities werden gedurende de dagen steeds beter, zo ook het gevoel bij de nummers twee van het ONK in 2017. Constant werd er progressie geboekt en de wegligging verbeterd. Helaas kwam hier op donderdagmiddag abrupt een einde aan, toen een ander span hen van achter raakte. Piloot en bakkenist waren gelukkig ongedeerd, maar vanwege de status van het span konden de testdagen niet vervolgd worden.
Piloot Smits over de testdagen: "Uiteraard sluiten we test af met dubbele gevoelens, maar het goede gevoel van de eerste dagen moeten we zeker meenemen naar huis. We gingen iedere dag sneller en technisch ziet het er gewoon super uit. Het team werkte heel goed samen en het voelde zeer vertrouwd met Gunter in de bak. Het einde was een domper, maar we gaan er bij de volgende test op 31 maart in Assen weer vol tegenaan!"
Zaterdag 31 maart staat de volgende test op het programma voor SmitsRacing op het TT Circuit Assen. Het eerste raceweekend vindt plaats in het weekend van 27 t/m 29 april in Oschersleben. Dit is het eerste evenement van het gecombineerde ONK en IDM kampioenschap.

Sidecar Racingteam Smits gehuldigd in Belgie

Een goed raceseizoen heeft erin geresulteerd dat we Belgisch Kampioen 2017 zijn geworden in de klasse zijspannen F1. Erg trots zijn we de prijs gaan ophalen en zeker voor onze Belgische passagier Gunter Verbrugge was dit een bijzonder moment. Erg verdiend en gegund was het gevoel dat we bij de uitreiking kregen vanuit de aanwezigen en de motorsport scene. Na de oppermachtige Schlosser bereikte we in 2017 in het gecombineerde IDM/ONK kampioenschap een fantastische 2e plaats. Ook hier zijn we ontzettend trots op en wederom heeft dit kampioenschap (dat van een zeer hoog niveau is) ons naar een nieuw level gebracht.
Op Team Streuer/Daalhuizen na stonden de overige Nederlandse teams ver achter ons. In het begin van het seizoen gingen we gelijk op, maar in de tweede helft van het seizoen maakte wij flinke sprongen en maakt we het verschil met onze Nederlandse collega's.
Zojuist is bekend geworden dat we 2018 wederom een gecombineerd kampioenschap gaan rijden samen met de het IDM. Fantastisch nieuws en zeker toen ook nog bleek dat al onze supporters en sponsoren achter ons blijven staan in 2018. De racekalender staat op deze bestaat uit 14 races. Elk raceweekend bestaat uit 2 of 3 vrije trainingen op vrijdag, 2 qualificaties en 1 race op zaterdag en 2e race op zondag.

29-30 sept - Hockenheim (D)

Laatste raceweekend voor het gecombineerde IDM/ONK word verreden in het Duitse Hockenheim. De vrije trainingen hebben we hard nodig om de juiste afstelling te vinden en ook in de kwalificaties hebben we op het einde pas de juiste setting gevonden. Dit resulteert in een negende startplaaats in een erg sterk en ervaren veld van twintig deelnemers.

In de eerste race is het nat en het regent. Niet erg best want na de start merken we dat het beste van onze regenbanden af is. Toch weten we op een vijfde plaats te komen die we in de laatste ronde verruilen voor een zevende plaats. Uiteindelijk best een goede prestatie gezien de condities.

De tweede race starten we op een droge baan met zonnige omstandigheden. De start is fenominaal en we schieten in de eerste bocht al naar de derde plaats. Alleen Rocher en Kretzner kunnen volgen en enkele ronden verder zijn we 10 seconden weg bij de rest van het veld. Helaas kunnen we de aansluiting bij de eerste twee niet houden en ook moeten we naar het einde toe de derde plaats afstaan aan Rocher. We eindigen op een mooie vierde plaats.

Een fantastische prestatie waarmee we op een tweede plaats eindigen in het het Open Nederlands Kampioenschap!

8-10 sept - Mettet (B)

In het Belgische Mettet gaan we op zaterdag van start met de kwalificaties.
Tijdens de eerste kwalificatie op een droog wegdek hebben we de snelste tijd en verrassend staan op de tweede plaats onze landgenoten van het team Vermeulen.
De tweede kwalificatie is het serieus gaan regenen en we besluiten om op safe te spelen door niet te starten en je tijd verbeteren in de stromende regen is schier onmogelijk en ons doel van het weekend is het veiligstellen van het Belgisch kampioenschap en dan moeten we geen risico's nemen.

In de eerste wedstrijd verloopt alles volgens plan, ware het niet dat team Vermeulen nog even de kop overneemt. Meteen stellen we orde op zaken door deze weer over te nemen en een eerste plaats is een feit. Met nog een race te rijden voor het Belgisch Kampioenschap zijn we nu al BELGISCH KAMPIOEN 2017!

Het Belgische raceseizoen voor het OBK wordt afgesloten met een tweede race en ook daar laten we zien een waardig kampioen te zijn en deze winnen we dan ook met ruime voorsprong.

12-13 aug - Assen (NL)

In Assen is het weer niet best. Het is koud, heel af en toe schijnt de zon en wind en regen wisselen elkaar af. Dus de vrije trainingen en de eerste kwualificatie zijn onder nagenoeg droge omstandigheden. De tweede kwalificatie vind plaats in de regen. In een sterk veld van 27 deelnemers bereiken we uiteindelijk de zevende startpositie. Startrij 3 in het midden: een prima plaats.
Op zaterdag tegen de avond is de start voor de eerste race en deze begint goed en we pakken al direct een plaats. Vanaf de zesde plaats bouwen we de race goed op en na enkele ronden nemen we de vijfde plaats over van team Rocher. Voor ons is te zien dat Sattler met Kretzner in gevecht zijn om de derde plaats. Door deze battle kom ik dichterbij en zie dat de nummer drie in de race een remfout maakt en uiteindelijk achter ons de baan opkomt. Vanaf de vierde plaats gaan we richting Sattler die dan op plaats drie rijd. In de eindfase maakt hij een stuurfout en we nemen de derde plaats over en eindigen dan ook op de derde plaats op het podium. Helemaal FANTASTISCH! De tweede race vindt plaats op zondagmiddag en weer starten we vanaf dezelfde plek. Als het rode licht uitgaat komen we binnendoor in de eerste plaats op plek vijf. Wederom passeren we in de tweede ronde team Rocher en volgen we de op drie rijdende Kretzner. Na een ronde wordt duidelijk waar we sterker zijn dan zij. Helaas begint de koppeling problemen te vertonen en glijden we af naar plaats zeven. In de voorlaatste ronde spinnen we omdat we te veel risico moeten nemen in de bochten. Dit omdat we door de koppeling geen snelheid meer kunnen maken op de snelle stukken! Daarmee wordt het een weekend met een lach en helaas ook een traan.

29-30 jul - Schleiz (D)

In het Duitse Schleiz ist es nicht einfag! Het is zelfs een waanzinnig moeilijk, zwaar en snel circuit. Waar iedereen ons vooraf voor waarschuwde, blijkt te kloppen: je moet hier meerdere keren gereden hebben om te kunnen presteren.
Twee vrije trainingen hebben we nodig om de baan te leren kennen en ook in de qualificaties komen we niet verder als een elfde startplaats!
In de eerste race is dit ook ons resultaat als we over de finish komen. Geen rede tot feesten, wat rijder en passagier ook zeker niet gaan doen. Dus vroeg naar bed en voorbereiden op de tweede race.
Met wederom een prima geprepareerd zijspan starten we op nieuwe banden als een raket en gaan meteen naar de zesde plaats. Dan moeten we team Schröder voorbij laten en we besluiten hem te volgen. Dit lukt prima tot we een paar kleine foutjes maken en we terug vallen naar plaats negen. Helaas, maar wel de rondetijd kunnen terugbrengen met ruim twee seconden!
Op naar Assen waar we gaan proberen deze afstraffing recht te zetten.

22-23 jul - Chimay (B)

In het weekend van 22 en 23 juli waren we te gast in het Belgische Cimay: ons favoriete stratencircuit. De twee races van dit weekend tellen mee voor het Open Belgisch Kampioenschap, niet geheel onbelangrijk met onze Belgische bakkenist Gunter Verbrugge.

In de eerste kwalificatie moesten we enkele ronden ons geserviced motorblok inrijden en kijken of alles technisch in orde is. Na deze wat spannende ronden zette we gelijk de snelste tijd op de klok, een prima prestatie in het 30 spannen tellend internationale veld. In de tweede kwalificatie rijden we in de stromende regen, wat we nodig hebben voor motorische verbetering!

Alles tip top in orde beginnen we zondag rond de middag aan de eerste race. Wel spannend, want het wegdek was nog nat. Vanaf poleposition starten we goed, maar ook de snelle F2-spannen zijn bij deze weersomstandigheden in hun element.
Enkele ronden nemen we een afwachtende houding aan en volgen vanaf plaats drie. Berekend met het opkomen van het lange snelle stuk nemen we de leiding en die geven we tot aan de finishlijn niet meer af. Colin Nickholson met Ilse de Haas behalen een mooie 2e plaats.
In de 2e race is het weer nat en tricky! Een goede start en we zijn weer onmiddelijk in gevecht met vier andere spannen. Uiteindelijk nemen we weer heel doordacht na enkele ronden de leiding. Daarna rijden we onze race op safe en eindigen weer op de hoogste plaats van het podium. Het verschil met de twee dames op de tweede plaats was minimaal! Even nog gezegd hebbend dat deze twee de snelste dames zijn in het zijspancircuit. Ze raceten namelijk op een 6e plaats in de GP op het Isle of Man!

Een fantastische dubbele zege en met nog 1 raceweekend te gaan en met 42 punten voorsprong eerste in het OBK.

8-9 jul - Zolder (B)

In Zolder waren we druk met de afstelling van de vering en de banden. Maar na de tweede kwalificatie hebben we alles prima op de rit en mogen we starten vanaf de zevende startplaats. Een goede startplek in een sterk veld van 21 spannen.
Een geweldige start brengt ons in de eerste bocht op de vierde plaats die we al vrij snel weer moeten afgeven als twee snelle mannen ons op het rechte stuk voorbij komen. Daarna bouwen we de wedstrijd erg goed op en houden we de rondetijden erg strak rond de 1.43 tot het laatste rondje. In de laatste ronde op het snelle stuk boven de sacramentsheuvel gaan we buitenom bij Schroder, en liggen we op plek 4. Ook rijden we in die ronde de snelste tijd van onze race: een prima 1.42 die wij nog nooit hebben gereden op het circuit van Zolder. Een fantastisch resultaat dat de concurentie weer ver achter ons laat muv Streuer/Daalhuisen die een tweede plaats weten te behalen.

Met hoge verwachtingen beginnen John en Gunter met ondersteuning van erg veel supporters en sponsoren aan de tweede race. Gezien het verloop van de eerste race zijn John en Gunter ervan overtuigd dat er meer in zit. Helaas waren we bijna vergeten dat het hier gaat om een mechanische sport waar je kunt uitvallen en dit gebeurde helaast tijdens de warm-up ronde. Daarmee is de race voor ons over!
Uit onderzoek blijkt dat er een bout bij het krukaslager van de drijfstang afbrak, wat er voor zorgde dat deze door het motorblok naar buiten stak.

Op naar Chimay voor het Belgisch kampioenschap waar we onze eerste plaats in het kampioenschap moeten verdedigen.

27-28 mei - Mettet (B)

Voor het Belgisch kampioenschap reden we op het circuit van Mettet. Een circuit van slechts 2,1 kilometer lang en wat vanaf de hoge taluten helemaal kunt zien. Een unieke situatie dat er voor zorgt dat er vaak veel publiek komt kijken.

Op zaterdag rijden we twee qualificaties die prima verlopen. Dit resulteert in een snelste tijd. Op zondag mogen we dus starten vanaf pole. Erg belangrijk is de start omdat het circuit erg kort is en omdat het in tegenstelling tot de meeste circuits linksom gaat.
Op zondag starten we bij extreme temperaturen de eerste race op het heetst van de dag. Een goede start en meteen laten we zien dat we de snelste zijn en nemen na twee ronden al een voorsprong van vijf seconden op het span op tweede plaats. De racepace is goed en met een voorsprong van 27 seconden op de nummer twee, Team Bertrand, winnen we de race.
De tweede race starten we ook goed met ditmaal Bertrand in onze kielzog. Dit gaat tien ronden mooi gelijk op maar de laatste vijf doen we er een tandje bij en is heeft Bertrand op de eindstreep tien seconden achterstand. Een geweldige prestatie van het gehele team maar met name van onze geweldige fitte bakkenist Gunter.
Bedankt allemaal en weer kunnen we 50 punten bijtellen in een klassement van het Belgisch Kampioenschap dat we nu aanvoeren. Ook zijn we weer aardig wat leuke Belgisch fans rijker!

12-13 mei - Nurburgring (D)

Altijd geweldig om op een mooi circuit te zijn en voor de Nurburgring geldt dat zeker. Een circuit dat alles in zich heeft: hoge snelheid, hoogteverschil, korte en snelle bochten en wegverkantingen die niet altijd logisch zijn.

In de vrije trainingen op vrijdag moesten we onze de weg zoeken, maar na drie vrije trainingen lukt dit al aardig. Op zaterdag met de qualificaties zetten we al snel een verrassende vierde snelste tijd op het pitbord. In de tweede qualificatie gaan echter twee snelle Duitse teams aan ons voorbij.
Op zondag starten we vanaf de zesde plaats en na een erg spannende race met veel strijd en wisselingen rijden we op de vijfde plaats. Voor ons gaan Rocher en Gurck met elkaar in gevecht en gaan samen in de fout zodat wij op de laatste podiumplaats terecht komen. Een hard bevochten en wel verdiende geweldige derde Plaats.
De tweede race verloopt bijna identiek aan de eerste met het verschil dat we meteen in het begin van de race al op plaats vijf rijden. Deze behouden we en zo finishen we.
Een fantastisch weekend en met afstand het best presterend Nederlands team in een sterk internationaal veld.
Wederom een sterk staaltje teamwork! Bedankt.

6-7 mei - Hengelo (NL)

Het prachtige circuit in hengelo is een moeilijke voor ons, zo blijkt uit het verleden...
Op zaterdag zetten we in de eerste kwalificatie een prima snelste tijd, en die snelle tijd wordt in de tweede qualificatie niet verbeterd waarmee een pole position op zondag een feit is.
Al vroeg gaan we de eerste race rijden. Na de verkenningsronde en de warm-up lap vertrekken we vanaf pole met de een perfecte start. In enkele ronden hebben we een gat geslagen naar de rest van het veld. We zetten deze trend door tot drie ronden voor de finishvlag. Op dat moment maakt John een stuurfout en rijden we van de baan. Een poging om de race te hervatten hadden we beter niet kunnen doen, want een ronde later vliegen we met een blokkerend voorwiel weer met 200 km/h van de baan. Rommel van de kapotte stroomlijn veroorzaakte het blokkerende voorwiel. Dit had grote impact dit op het gehele team en de zijspan.
De mannen van het team gaan onverstoorbaar en met enorme deskundigheid aan de slag met de zijspan terwijl Gunter en ik compleet veslagen in de camper schuilen en steun zoeken bij elkaar en onze familie.
In enkele uren herpakken we ons allemaal en tegen de avond staat de zijspan er weer raceklaar bij. De tweede race is voor ons een bijzondere en nog nooit was de druk voor Gunter en John zo hoog. We starten wederom perfect en winnen gecontroleerd deze tweede race!

15-16 april - Croix en Ternois (FR)

Het eerste raceweekend was een succes. We hebben twee races verreden in het Franse Croix en Ternois. Deze gelden voor het Open Belgisch Kampioenschap, niet geheel onbelangrijk voor onze Belgische bakkenist Gunter Verbrugge. Bij koude werden twee qualificaties verreden op zaterdag die voor ons resulteerde in een pole-positie. Na onze voorbereidingen en afstellingen tijdens onze voorjaarstraining in het Franse Val de Vienne, was alles en iedereen in opperste staat!
Er werden twee races verreden op zondag onder koude maar gelukkig droge weersomstandigheden.
In beide races hadden we een goeie start en maakten we meteen in het begin al het verschil. Uiteindelijk twee zeges met een grote voorsprong op Team Bertrand, die als tweede over de finish kwam.

Een fantastische start van ons seizoen en nu op naar Hengelo.

Voorjaarstraining

De voorjaarstraining in het Franse Val de Vienne was dit jaar extra bijzonder. We zijn er natuurlijk om onze compleet vernieuwde RCN zijspan te testen en af te stellen. Het gehele team is hierbij aanwezig met als extra de fabrieksondersteuning van Colin Nickelson (RCN Factory). Het weer is fantastisch de gehele week wat de sfeer natuurlijk ten goede komt.
Ontzettend veel werk heeft er in geresulteerd dat we goed aan het seizoen kunnen beginnen. Ook ziet de zijspan er weer fantastisch uit en zijn onze sponsors mooi aangebracht op het zijspan, in de tent de banners en de aanhanger.

Sidecar racingteam Smits is gemotiveerd en rijder en passagier zijn fitter en meer gedreven dan ooit, zeker nu het ook veel beter gaat met Jef Verhagen die met ons vorig jaar op het einde van het seizoen geblesseerd raakte. Door Patrick zijn fantastische foto's en die vind op je zijn website GasOpDieLollie.com.

Seizoen 2017

Derde in de BENECUP

Zaterdag 28 januari hebben we onze 3e plaats met bijbehorende beker opgehaald in het Belgische Lummen. Een middag waarop veel prijzen werden uitgereikt, zowel nationaal als internationaal.

Zondag 29 januari

Op deze middag werd in Partycentrum De Mona terug gekeken op raceseizoen 2016. Veel pech heeft ertoe geleid dat we veel wedstrijden hebben moeten missen, hetgeen erin heeft geresulteerd dat we weer naast de Nederlandse kampioenstitel grepen. De wedstrijden die we reden zijn allemaal op het podium gekomen. Mooie momenten zijn dus afgewisseld met minder mooie.

Voorbereiding 2017

In de winter hebben we bij RCN Factory een nieuw chassis gebouwd en alles staat weer prima op de rit. Veel verbeteringen en vernieuwingen zijn weer doorgevoerd wat ons betere tijden en prestaties moet gaan brengen in seizoen 2017.

26 maart

Testweek in het Franse Val de Vienne zal nodig zijn om alles weer af te stellen. Ook hebben we nog wat te sleutelen aan onze vertrouwde yamaha R1 motoren. Tevens zullen veel raceuren ons weer in het ritme brengen.

We hebben er zin in en we gaan ervoor!

12 t/m 14 aug - Assen ONK

Op woensdag aangekomen zijn we mooi op tijd klaar met onze hospitality. Een goede maaltijd en vroeg slapen als voorbereiding op het zware weekend met veel rijuren. De donderdag van de vrije trainingen is het weer erg wisselvallig.
Niet veel teams gaan de baan op maar wij willen volop trainen met het gerepareerde span en ook Jeffrey en John willen samen veel rijden.
Op vrijdag verlopen de kwalificaties goed en bereiken we in een zeer sterk veld een 5e startpositie.
De eerst wedstrijd word verreden op zaterdag namiddag. We starten prima en we maken een plaats goed in de eerste bocht. We geven deze plaats niet meer af en schuiven door naar de derde positie als voor ons iemand uitvalt. In het ONK een dikke eerste plaats met ruime voorsprong op de nummer 2 (4 over all).
De 2e race op Zondagmiddag starten we nog beter en rijden we enkele ronden op een tweede positie achter de wereldkampioen Streuer.
Deze plaats moeten we afstaan maar een 4e plaats over all betekent voor ons weer een eerste plek in het ONK met wederom royale voorsprong op de concurrentie!
Veel complimenten aan de technische jongens die veel goed werk hebben verzet. Een geweldig weekend met een dubbele zege voor Sidecar Team Smits!

5 t/m 7 aug - Gamma Racing Day - Assen WK

De qualificaties verliepen naar wens, Jeffrey en John wennen snel aan elkaar en de rest van het team voelde zich ook prima. De Gamma racing day werd druk bezocht en vele toonden interesse in Sidecar Racingteam Smits.
In de eerste qualificatie word een tijd gezet die goed was voor een 9e startplek. In Q2 is de baan nat waardoor er de rondetijden niet werden verbeterd.
Op zondag starten we dus vanaf plek 9 en bij het uitgaan van de rode lichten reageren we prima. Als 6e gaan we de eerste bocht in. Al snel blijkt er een mechanisch defect en na 5 ronden moeten we de wedstrijd staken. Inmiddels is dit door het team en constructeur van RCN het probleem verholpen. We zijn klaar voor het IDM/ONK evenement op 12, 13 en 14 augustus.

22 t/m 24 jul - Chimay (B) ONK

In Chimay verlopen de qualificaties prima en tot de laatste 5 minuten in Q3 hebben we de snelste trainingstijd. Echter zijn een Frans, Belgisch en Nederlands zijspanteam in de laatste minuten nog sneller en komen daardoor voor ons te staan op de startgrid.
In de eerste wedstrijd op zondag starten we erg goed vanaf plaats 4. Al snel doet zich een probleem voor en moeten we de wedstrijd na enkele ronden afbreken.
Na goed teamwerk is het probleem al vrij snel opgelost en beginnen we vol goede moed aan de 2e wedstrijd. Wederom een goede start vanaf startpositie 4. Een spannende wedstrijd volgt en al snel gaat het tussen ons en een erg snel Frans team.
In het bochtenwerk zijn we hem duidelijk de baas alleen op het lange rechte stuk komt hij ons voorbij. Een beetje lastig maar wel spannend want er werd vaak van koppositie gewisseld. Deze battle leidde uiteindelijk ook tot een nieuw baanrecord op onze naam (!).
Kees Kentrop kon vanaf de 3e plaats niets in de strijd om de koppositie betekenen, wel kon hij op het laatst het baanrecord een fractie verbeteren.
Wij moesten na een zinderende laatste ronde en laatste bocht de zege met 0,1 seconde verschil aan de Fransmannen laten.
Erg blij zijn we met de 2e plaats en vol goede moed gaan we op naar het Wereldkampioenschap tijdens de Gamma Racingday.

8 t/m 10 jul - Zolder (B) ONK

In Belgie op het circuit van zolder werden twee wedstrijden verreden voor het ONK samen met het IDM.
Na een tijdje afwezig te zijn geweest kwamen de vrije trainingen op vrijdag erg goed van pas. We moesten onze weg weer vinden, wat we samen met het team rustig aan deden. Op zaterdag ging het zo goed dat we een snelste tijd neer zetten. In het sterke totaalveld een prima 5e plaats. Veel werk werd verricht door de monteurs want het valt niet mee om in de extreme hitte van de wedstrijddag de afstelling optimaal te krijgen. De eerste race hebben we een prima start en gaan we als 4e de eerste bocht in achter Gallros/Daalhuizen, die we even later passeren. Prima ronden van kopwerk volgen tot we een klein foutje maken in de eindfase. Gallros/Daalhuizen komen voorbij en als ook een touche met Nicholson/de Haas volgt zijn we uit onze doen en eindigen we als 2e in het ONK en als 6e over-all.

De tweede wedstrijd starten we nog beter en gaan we 3e de eerste bocht in. Een battle met Kentrop/De Haas volgt en deze zitten juist voor ons als de rode vlag valt. Wederom een 2e plaats. Helaas horen we dat de rode vlag is voor Galross/Daalhuizen die een flinke klapper hebben gemaakt op het snelste gedeelte van het circuit. Gelukkig verkeren beide buiten levensgevaar al zal de rijder Billy Gallros nog enige tijd moeten revalideren. Veel succes en beterschap toegewenst namens het hele team!

Update vanuit het team (6 juni)

Al vroeg in het seizoen wist Sidecar Racingteam Smits niet alle races van 2016 te kunnen rijden met de vaste combinatie John Smits en Gunter Verbrugge. Verbrugge zal 5 wedstrijden missen vanwege andere belangrijke sportieve verplichtingen. Zo zal hij later dit jaar deelnemen aan de Duchenne Heroes.
Voor deze 5 wedstrijden is gezocht naar een vervanger voor de vaste bakkenist. Vandaag maakt John Smits bekend een vervanger te hebben gevonden. Jeffrey Verhagen zal Gunter Verbrugge vervangen gedurende deze 5 races. Wij heten bij deze Jeffrey van harte welkom bij het team!
Vanaf 7 juli verwachten wij weer deel te nemen aan de race in België op het circuit van Zolder. Deze race zullen wij rijden met onze oude vertrouwde bakkenist Gunter Verbrugge. Jeffrey zal bij ons zijn debuut maken tijdens het WK dat word verreden in Assen tijdens de Gamma Racing Day.

30 apr en 1 mei - Hengelo Benecup/ONK

In Hengelo zijn we er al vroeg helemaal klaar voor. De zijspan is optimaal afgesteld voor dit mooie stratencircuit en we hebben er zin in. In beide qualificaties zijn we samen met de Nederlands kampioen veruit de snelste.
Aan het einde van tweede kwalificatie gaat het echter mis. We raken van de baan en slaan op het laatste moment nog om. Hierbij loopt John een schouderblessure op. Met Gunter en zijspan is gelukkig niets aan de hand. Helaas kunnen we hierdoor in beide races van dit weekend, niet starten.
Door de blessure verschijnen we helaas ook niet aan de start op de Nurburgring (6 en 8 mei) en ook de daarop volgende dubbele race op het prachtige stratencircuit van Oss (15 en 16 mei) moeten we helaas aan ons voorbij laten gaan.

9 en 10 apr - Croix en Ternois (FR) Benecup

De eerste twee races voor de Benecup werden verreden in het Franse Croix en Ternois.
Na een sterk optreden van ons team rijden we meteen, in de eerste qualificatie, naar wat uiteindelijk de pole position blijkt te zijn. De tweede qualificatie is het gaan druppelen en op de koude baan werden geen tijden meer verbeterd.
Op zondag starten we erg goed en slaan we meteen in het begin van de race toe. Een mooie voorsprong bouwen we op en die geven we niet meer af. De eerste podiumplaats van het jaar is ook meteen de hoogst haalbare. De tweede wedstrijd verloopt de eerste ronden ook zo, tot we op ruim 3 seconden voorsprong op team Kentrop een remfout maken en rondtollen op het circuit. Een spannende inhaalrace volgde wat uiteindelijk resulteerde in een mooie 3e plaats.
Een mooie start en een goed raceweekend is een feit.

13 t/m 19 mrt - Voorjaarstraining Val de Vienne

Een trainingsweek bij uitstek voor de gehele zijspanwereld (F1, F2 en classics). Op enkele teams na was het gehele startveld van de zijspanrijders aanwezig. De Nederlandse teams zijn hoofdzakelijk actief in het ONK en de Benecup. Ook wordt deelgenomen aan de Sidecar Trophy en aan het wereld kampioenschap. Een mooie week waar iedereen veel rij-uren heeft kunnen maken en waar iedereen zich goed op het nieuwe seizoen heeft kunnen voorbereiden. Nu al zagen we opvallend goede prestaties en gelukkig weinig incidenten.
We hebben alle testen kunnen uitvoeren die nodig zijn om met een goed gevoel het seizoen te kunnen starten. Op 2 April hebben we een mooie trainingsdag op circuitpark Assen in het vooruitzicht voor het seizoen echt van start gaat. 9 en 10 april is de eerste wedstrijd voor de Benecup in Croix en Ternois.

10 en 11 okt - Race of the Champions Assen

De Battle of the Nations is voor ons een waardige afsluiting geworden.
Op vrijdag arriveren we op tijd op het TT circuit van Assen. Het is koud maar zonnig en dit blijft het het hele weekend. De kwalificaties worden verreden op zaterdag en 2 wedstrijden op zondag. De eerste kwalificatie verliep erg goed en met verse banden hadden we veel grip op het koude asfalt. De snelste tijd met 1.46.4 minuut is een feit. In de tweede kwalificatie word deze tijd verbeterd door de wereldkampioen Streuer/Koerts en op de zondag heeft hij pole position en wij een tweede startplek.
Onze start is perfect en als een pijl vliegen we de eerste bocht in. Pas in ronde 9 komt de wereldkampioen langszij. Dit komt mede door een achterblijver die ons erg ophoudt in de Geert Timmer bocht. Na een fantastisch gevecht en wisseling van posities zijn wij het die met vastberadenheid en spectaculaire rem en stuuracties de wedstrijd weten te winnen. Het succes is mede te danken aan een betere bandenkeuze en afstelling van het zijspan. Dit bewijst maar weer dat Henk, Ferenc, John (Swinkels) en Rolf hun vak verstaan. In de tweede race had Team Streuer de zaakjes weer goed voor elkaar en wonnen met verve de tweede wedstrijd, Wij wisten een prachtige tweede plaats veilig te stellen. Team Kentrop reed beide races behouden en werd respectievelijk 2e en 3e. Kees Kentrop en bakkenist Jeffrey Verhagen waren al KAMPIOEN en werden na de wedstrijden gehuldigd. Erg verdiend en proficiat aan deze super sportieve Zijspanfanaten.

Erg trots zijn wij op het behalen van de 2e plaats in de Benecup!

18 - 20 sept - BSB Assen

Erg gemotiveerd arriveren we op vrijdag in het prachtige Assen. In enkele uurtjes bouwen we alles op ziet het er weer gelikt uit. Vroeg naar bed en zorgen dat we fit zijn voor de kwalificaties.

Op zaterdag verloopt de eerste kwalificatie prima, met slechts weinig ruimte op de baan zetten we in de laatste ronde een prima zevende tijd neer. Een prima prestatie met 32 ervaren rijders aan de start. Een erg sterk startveld dus! De tweede kwalificatie verloopt anders omdat het is gaan regenen en de baan nat is. De afwisseling in de weerscondities zorgt ervoor dat rijder en bakkenist erg nauw moeten samenwerken, iets waar gastbakkenist Gerard Daalhuis prima op inspeelt. Complimenten Gerard. Ook is dit weer een test voor de monteurs, die wederom alles perfect onder controle hadden m.b.t. afstelling en bandenkeuze.
De tijd van de eerste kwalificatie wordt echter in de tweede kwalificatie niet verbeterd en we starten vanaf startplek 7 op zondag.

De start verloopt prima en erg sterk gaan we de eerste lange doordraaier in. iemand achter ons maakt een fout en drukt ons in de grintbak. Hier komen we niet meer uit en we hebben nul resultaat. Erg jammer; zeker omdat we hierdoor in de tweede wedstrijd als nummer 32 mogen starten.
Dit wordt echter een zinderend spannende wedstrijd als deze ook nog wordt ingekort. De start volgt en na 1 ronde liggen we op plek 21. Na 6 ronden halen we op spectaculaire wijze de Nederlandse kampioen in en finishen we over-all op een 12e plek. Super! We kregen zelfs de complimenten van drievoudig wereldkampioen Egbert Streuer. 9 Oktober gaan we op weg voor de battle of the nations die wordt verreden op het TT circuit van Assen. Gas erop en benieuwd waar we eindigen in het klassement.

7-9 aug - ONK/IDM Assen

Op donderdag arriveren we op het TT circuit van Assen. Een weekend met een sprintwedstrijd (7 ronden) op zaterdag en een goldrace (14 ronden) op zondag. Dit alles bij prachtig weer. In eerste vrije training en tweede qualificaties heeft het team de zijspan perfect weten af te stellen met een 3e startplaats als gevolg.Op de eerst startrij samen met (bijna wereldkampioen) Streuer en de Duitse kampioen Sattler. We starten prima en tot de finishvlag strijden we met Sattler om de 2e plaats, Streuer is te snel voor ons maar boven verwachting winnen we een prachtige strijd met de Duitse kampioen. Verrassend zijn de prima 3e plaats voor team Endeveld en plek 4 Team Kranenburg. Wat ongelukkig eindigd de Nederlands kampioen op een 5e plaats.

Op zondag zijn we rond de middag klaar voor de goldrace. We starten nu vanaf plaats 2 op de eerste rij. De start is minder goed en we gaan als 5e de bocht in. Na een tactisch zeer sterke race eindigen we op plaats 3. Prachtige rondetijden en erg constant rijden brengt een flinke verbetering van ons PR met zich mee; 1 minuut en 45 seconden rond is de nieuwe te verbeteren tijd.

Graag willen wij al onze motorvrienden en fans bedanken voor de fantastische steun. Ook de media geeft ons steeds meer aandacht wat prima is voor onze sponsors.en naamsbekendheid.

1 en 2 aug - Gamma Racingday WK

Erg positief gaan we een week na het behalen van onze dubbele overwinning, op weg naar Assen. De Gamma Racingday is inmiddels HET motor en autosportevenement van het jaar. We rijden daar een wedstrijd mee die meetelt voor het Wereldkampioenschap.
Prachtig weer en ontzettend veel toeschouwers op zaterdag en zondag.
Op zaterdag een vrije training en 2 qualificaties in zeer korte tijd.
We weten een 9e startplek te realiseren. Volgens John en gastbakkenist Gerard Daalhuizen zit er zeker meer in. Dit blijkt op zondag wanneer een goed start ons meteen naar de zesde plaats brengt. Team Kentrop voor ons en Nicholson en Roscher achter ons. Na een gevecht met Team Kentrop is Roscher ons te slim af. Enkele ronden later kunnen we rond de start/finish-lijn Kentrop inhalen en beëindigen we uiteindelijk de wedstrijd.
Het uitvallen van Reeves terwijl ze op de eerste positie reden is teleurstellend en de crash van Nicholson/de Haas is natuurlijk nog veel erger.

We hebben maar liefst 10 WK punten; helemaal blij. TOPPRESTATIE als team en natuurlijk dank aan Gerard Daalhuizen.

25 en 26 juli - Cimay (B)

In Chimay hebben we ons dit jaar erg goed kunnen voorbereiden op de 2 races die op zondag worden verreden. De vrije training op vrijdag verliep prima en zorgde voor een 2 e snelste tijd. Op zaterdag waren de weersomstandigheden q1 halfnat en q2 volledig wet maar hierop heeft het team erg goed ingespeeld. De afstelling van het zijspan is prima en in beide qualificaties reden we erg snelle tijden. Zoals veel dingen anders gaan in Belgie werd plots besloten dat de vrije training op vrijdag ook een qualificatie was!!! Voor ons niet zo erg maar voor enkele deelnemers die pas op zaterdag aankwamen erg teleurstellend. Zij konden op zaterdag bij een half nat en een volledig natte training zich niet meer plaatsen voor de wedstrijd. Van de 32 deelnemers mochten er maar 28 starten.
De eerste wedstrijd op zondag hadden we een blixemstart vanaf de tweede plaats. De wedstrijd werd na 5 ronden op kop te hebben gereden afgebroken en de wedstrijdleiding besluit niet te herstarten.

Smits en Verbrugge eindigen daarmee op de EERSTE PLAATS!

De tweede wedstrijd werd verreden in de regen. Met een geleende achterband van Kees Kentrop nemen we na een slechte start in ronde drie met een prachtige inhaalmanouvre de koppositie over. Deze houden we vast tot het einde met fenominabele rondentijden. Dit is voor ons het mooiste resultaat wat we ooit in de zijspansport hebben bereikt!

Dit is het hoogst haalbare wat te halen was in Chimay en hier zijn we als team ontzettend trots op.

12-14 juni - Nurburgring (D)

Vroeg aangekomen in Nurnburg, hebben we samen met zijspan collega/vriend nickelson de mooiste plaats op de paddock. Uitzicht op een heel groot gedeelte van het circuit meteen de eerste bocht na start/finish. Heel mooi weer en een goede sfeer. Na een nacht slapen reden we op vrijdag een hele sterke vrije training met als gevolg een 3e snelste tijd van de ruim 30 deelnemers. Wij rijden als nederlanders mee met het duitse kampioenschap met veel erg sterke rijders. Op de zaterdag starten we de dag met slecht weer. De eerste Qualificatie is dus zeker geen succes mede omdat de zijspan temperatuurproblemen kreeg. Ook tijdens een droge 2e training is het probleem niet verholpen en een 9e trainingstijd is een feit. Niet slecht maar John is er zeker niet tevreden mee. Na veel sleutelwerk van het team is op zondag het probleem verholpen en tijdens de warming up rijden we een seconde van de tijd af. De concollega's zijn gewaarschuwd. In de wedstrijd later op de dag starten we op p9 en meteen als het rode licht valt schieten we naar plek 6. De volgende ronde naar plek 5 en na een foutloze wedstrijd komt zelfs nr 4 in zicht. We gaan zeer tevreden als 5e met 5 seconden voorsprong op de ned. Kampioen over de finish. Na Bennie streuer die 3e in het Wereldkampioenschap staat, worden we dus 2e voor de Nederlands kampioen Kees Kentrop en Jeffery Verhaag. Veel punten en dus ook erg blij want dit is een zeer goede stap vooruit in het kampioenschap. In Chimay eind juli gaan we hopelijk deze trend voortzetten.

24 en 25 mei - Oss (nbr)

De Wegrace in Oss is weer helaas alweer voorbij! Het is goed verlopen en we hebben nog nooit zo goed en snel gereden, aldus Gunter Verbrugge in een interview met de spreekstalmeester op het circuit Paalgraven na afloop van de wedstrijd.
In de kwalificaties op zondag verbeterde we samen met Team Kentrop het baanrecord, met als gevolg dat we samen op de eerste startrij stonden op maandag 2e pinksterdag. Een prima prestatie!
Toen voor de eerst wedstrijd het rode licht doofde, gingen we als 2e de eerste bocht in en deze plaats hebben we niet meer afgegeven! Een huldiging volgde en ons team was erg blij. John had zelfs het gevoel dat er zelfs meer in had gezeten als de remmen het waren blijven doen. Algemeen bekend is echter dat iedereen op dit circuit remproblemen heeft.
De tweede wedstrijd later in de middag werd er een om nooit meer te vergeten. Een superstart bracht ons aan de leiding en we reden 4 ronden foutloos en erg snel. Het baanrecord werd weer een keer verbeterd en het was spannend tot de rode vlag werd gezwaaid. Team Ritzer was met het span omgeslagen, maar gelukkig komen rijder en bakkenist met de schrik en een gebroken sleutelbeen weg. Het wachten op de herstart duurde lang en de wedstrijd werd uiteindelijk verreden over 6 ronden. Na de herstart verliep het voor ons iets minder en we kwamen na een ronde op de tweede plaats door, maar na 3 ronden namen we met een spectaculaire inhaalactie de leiding over! De speakers en publiek vinden dit fantastisch en reageren erg enthousiast op deze inhaalactie. Helaas verliezen we in de laatste 2 ronden 11 seconden en eindigen we als uiteindelijk op de 3e plaats.
We hebben in ieder geval laten zien dat we erg snel kunnen zijn en dit gaan we in de volgende wedstrijden vaker laten zien, om te beginnen 12 ,13 en 14 juni op de Nurburgring. We hebben erg veel steun gehad aan onze motorvrienden die in grote getalen in Oss aanwezig waren. BEDANKT iedereen voor deze support, het heeft ons erg gesteund en geholpen!

2 en 3 mei - Hengelo (gld)

De eerste twee kwalificaties werden verreden onder prima omstandigheden. In de eerste kwalificatie werd door ons een tijd gezet van 2:02 minuten. Dit was na de teams Streuer en Kentrop de 3e snelste tijd. In QP2 ging het nog sneller en wisten we op het laatste moment met een tijd van 2.00,224 de derde startplaats te behouden. Een goede uitgangspositie voor de wedstrijden die op zondag werden verreden.
Met het oprijden naar de startplaats merkten we dat er iets mis was. Een electronisch probleem bleek hiervan de oorzaak zo bleek na afloop de wedstrijd. Helaas een DNF.

De tweede wedstrijd werd verreden onder barre weersomstandigheden. Wind, regen en kou! We starten en direct werden we verrast door Team Kranenburg. Deze konden we echter nog voor de eerste bocht op hun beurt weer passeren. Bij de de molenbocht voor start/finish hebben we zelfs bijna plaats 2 van Team Kentrop overgenomen. Uiteindelijk zijn we flink weggereden van de nummer vier. Streuer aan kop, Kentrop 2 en wij 3. De ronde tijden zijn duidelijk sneller van de eerste 3 en de grip werd steeds beter nagelang de wedstrijd vordert. Nat maar erg goed gereden is onze conclusie. Blij met de beker, bloemen en champagne voor onze de derde plaats!

11 en 12 april - Croix (F)

Eerste twee wedsrijden van de BeNeCup zitten erop
Deze werden verreden in Croix en Ternois in het noorden van Frankrijk. 25 Zijspannen stonden aan de start die uiteindelijk op dit korte circuit werden verdeeld in een A en B groep.
Zaterdag om 7.30 uur werd ons zijspan gekeurd en net na de middag was Q1. Voor ons de eerste keer dat we reden op dit circuit. Een technische baantje dat veel van rijder en bakkenist vergt. We voelde ons prima en reden in Q1 18 ronden en waarempel meteen de snelste trainingstijd!!!
Q2 was later in de middag onder wat tricky weersomstandigheden met o.a. wind en natte plekken op de baan. Uiteindelijk was een derde startplaats een feit. In de avond hebben de mannen het span helemaal nagekeken en gepoetst en is hij klaar voor de 2 wedstrijden die de volgende dag worden verreden.
Op de dag van de wedstrijden is het aangenaam warm en er is volop zon. 12.30 uur is de start en we gaan als vijfde de eerste bocht in, bij de eerste doorkomst rijden we al op plaats twee en enkele ronden verder gaan we aan de leiding! Dan in ronde 9 van de 14 te verrijden rondes, moeten we de pitstraat in met technische problemen. Erg jammer! Onze monteurs hebben samen met Kees Kentrop het probleem snel verholpen en staan we weer klaar voor de 2e wedstrijd.
Deze start om 17.40 uur. We starten erg goed en om problemen te voorkomen gaan we als 2e achter de Nederlandse kampioen de eerste bocht in! Achter ons was het erg rommelig en al snel wisten we in enkele rondjes 6 seconden van het veld weg te lopen. Tactisch gezien misschien verkeerd ingeschat, maar enkele inhaalkansen op de nummer 1 werden niet benut. De wedstrijd is immers lang, zo dacht John. Tot plots het halve circuit onder de olie lag en verderrijden onmogelijk was. De wedsstrijd werd afgevlagd en we staan op de tweede plaats van het podium.
Uiteindelijk toch gaan we toch met een tevreden gevoel naar huis want wat bleek: in beide wedstrijden hebben we de snelste rondetijd gerealiseerd. Waaruit eenstemeer blijkt dat we veel progressie hebben gemaakt met het vernieuwde zijspan. We zien de volgende wedstrijden dan ook met veel vertrouwen tegemoed.

22 - 28 maart - Trainingsweek, Val de Vienne (F)

Tijdens onze trainingsweek in Val de Vienne (Fr) stonden we samen met de wereldkampioen Tim Reeves in de pitstraat en hebben enorme sprong in de goede richting gemaakt. We hebben onder alle weersomstandigheden kunnen testen. Ook de aanwijzingen van het team van Reeves hebben ons zeer geholpen. Dit jaar hebben we nieuwe Yamaha motoren die zijn geprepareerd door de Nederlands kampioen Kees Kentrop. Onze technische staf heeft hier middels enorm goede communicatie en vakmanschap het allerbeste uit kunnen halen. We konden de kopstukken uit de BSB en het IDM aardig volgen! Dit tot verbasing van velen! Dat belooft wat in komende wedstrijden en we gaan ervoor om de 3e plaats in 2014 te overtreffen. Binnenkort is er meer informatie over ons te vinden op DutchMotorsport.nl.

15 maart - Presentatie nieuwe span

Op het kerkplein stond afgelopen zondag een compleet vernieuwd zijspan.
In de afgelopen winter zijn de monteurs: Henk Waayenburg, John Swinkels & Ferenc vd Weerden erin geslaagd een WK waardige Yamaha R1 in het RCN chassis te monteren. Dit gebeurde samen met de Nederlands kampioen Kees Kentrop.
Ook de stroomlijn is geoptimaliseerd en voorzien van een nieuw design. Rijder (John Smits) en bakkenist (Gunter Verbrugge) beide 50+ zijn topfit en er helemaal klaar voor om zich te meten met de beste van Nederland. Ze denken hiermee de prestatie van afgelopen jaar (3e in het Nederlands kampioenschap) te kunnen verbeteren.
Komende week reist het team af naar Val de Vienne (Frankrijk) om het span te testen en zich voor te bereiden op de 11 dubbele wedstrijden die worden verreden dit jaar. Ook zijn we dit jaar weer uitgenodigd voor een aantal WK wedstrijden te verrijden in Assen.
Als mede-eigenaar van Partycentrum De Mona worden de raceweekenden goed verzorgt met catering door Miriam & Patty. Omdat Gastvrijheid erg hoog bij ons in het vaandel staat, ontvangen wij graag iedereen die motorsport minded is bij ons motorhome tijdens de raceweekenden.

Seizoen 2015

De (op 2 maart) aangepaste agenda van 2015 staat links op deze pagina!
Onlangs hadden we onze sponsormiddag/avond en deze werd als zeer positief ervaren en we danken jullie allemaal voor het getoonde interesse. Dit heeft er mede voor gezorgd dat we nieuwe ondersteuning bij hebben. Deze sponsors zijn Willem van Doren van de gelijknamige handelsonderneming en Bert Schepens van B Schepens grond en infrawerken. Naast deze nieuwe sponsors danken wij natuutlijk ook onze trouwe begunstigers die ons al jaren steunen.
Verder kunnen we nog melden:
 • We liggen prima op schema wat betreft de gepresenteerde plannen.
 • Rcn heeft, samen met onze technici, in 3 weken tijd het chassis geprepareerd en als nieuw gemaakt. Een modificatie aan de voorwielophanging wordt door de wereldkampioen Tim Reeves getest.
 • Roke motoren in Mijdrecht heeft de 2 nieuwe 16 kleps motoren aangepast en het dry sump systeem is geinstalleerd. (zie fotos). Met speciale dank aan nederlands kampioen Kees Kentrop, die dit in hoogst eigen persoon voor ons vervaardigd.
 • Dhr. Albert Bressers heeft de stroomlijn strak gezet en keurig in de basiskleur wit gespoten. Met het design voor het nieuwe seizoen zijn we nog even aan het stoeien.
 • Teamkleding wordt (net als de afgelopen jaren) aangevuld door Van Tilburg mode.
 • Henk, John en Feer hebben zijn al heel de winter druk in de weer met camper, aanhanger en werkplaats.
 • A3 motorsport is bijna klaar met een custom made uitlaatsysteem.
 • SPTools heeft ons bevoorraad wat betreft speciaalgereedschap. Met dank aan Niek Lewis

11 en 12 okt - Race of the Champions Assen ONK/BK**

Op zaterdag reden we rond de middag in de eerste qualificatie (Q1) een rondje in 1:48 minuut. Gezien de weersomstandigheden en de baancondities een prima prestatie. Q2 werd verreden onder natte weersomstandgheden en was eerlijk gezegd niet zo best! Onze regenbanden zijn al 4 jaar oud en op dat moment namen we het besluit om ze te vernieuwen wanneer het zou regenen tijdens de wedstrijd. Gelukkig was het droog op zondag en starten we vanaf de zesde plek. De wedstrijd bouwden we prima op en de laatste 4 rondes verreden we allemaal in 1 minuut en 46 seconden. Een goede afsluiting van een wederom bewogen raceseizoen, dat ons uiteindelijk de 3e plaats in het Open Nederlands Kampioenschap opleverde.

Het gehele team dankt alle vrienden, familie, sponsoren en belangstellende voor de steun die we van hen mochten ontvangen en zien jullie graag weer terug in het nieuwe seizoen.

19 - 21 sept - Assen British Superbike Championchip ONK

Op vrijdag rijden we een prima eerste kalificatie en zetten we ons persoonlijk record op 1.47,3 . Een mooie tijd op een mooi evenement met prima weer en heel veel publiek. Het gevoel en de sfeer is dan ook prima. De monteurs hebben wederom goed werk geleverd en de afstelling van het zijspan voelt goed. In de tweede kwalificatie werpt dat zijn vruchten af en verbeteren we onze tijd nogmaals met bijna een seconde naar 1.46,4. We staan daarmee als snelste ONK rijder klaar voor de wedstrijd; in het gemengde veld met de British Superbike (BSB) een 10e startplek van de totaal 28 deelnemers. De start verliep redelijk maar we komen goed de eerste bocht door. Er volgt een prima race met enkele BSB-rijders om ons heen die we maar niet konden passeren. Na een wat gewaagde manouvre lukte het en werden we tweede van de ONK-rijders. De nr 1 was meteen in het begin in de gelukkige omstandigheid dat hij niet in het drukke verkeer terecht kwam en liep daarom snel weg. Deze tweede plaats is een geweldige prestatie van het team en leverde ons nu al definitief de derde plaats in de eindstand van het ONK. De tweede wedstrijd op zondag diende voor ons als een extra training die ons weer wijzer heeft gemaakt. Het is namelijk echt even wennen aan 20 zeer fanatieke Engelse coureurs die in de BSB op zeer hoog niveau rijden en beschikken over zeer veel ervaring.
Op naar de race of the champions 11 en 12 oktober in Assen.

2 en 3 aug - Gamma Racingday WK

Op de zaterdag werden twee kwalificaties verreden. Deze keer reden we met bakkenist Sander Faber. In de voorgaande week vond een Truckstar festival op het circuit plaats en daardoor lag er veel zand op de baan, die daardoor erg glad was. Hierdoor was iedereen ongeveer 2 seconden trager. De eerste kwalificatie werd gebruikt om zaken op elkaar af te stemmen. In de tweede kwalificatie gingen we met nieuwe banden van start, maar al snel werd duidelijk dat het motorblok niet optimaal presteerde. Uiteindelijk bemachtigden we de 10e plek op de grid. Om in de race optimaal van start te kunnen gaan werd het motorblok gedurende de nacht vervangen.
Na het startsein zagen 80.000 toeschouwers dat wij als 7e de eerste bocht ingingen. Helaas konden we niet voluit blijven gaan omdat de versnellingsbak kuren had. Desondanks eindigden we in een heel sterk rijdensveld als negende. Voor een WK wedstrijd een prima eindnotering en alle complimenten voor onze invallende bakkenist Sander Faber.

26 en 27 juli - Chimay BK

Op het snelle stratencircuit van Chimay werd er een wedstrijd verreden voor het OBK. Er verschenen 24 teams aan de start. We hadden zaterdag ons als zesde gekwalificeerd. Omdat we op dit circuit nog nooit eerder hebben gereden, op zich een prima prestatie. Zondag was het zeer warm (33 graden) en de temperatuur van het asfalt liep op naar 53 (!) graden. Met de start van de wedstrijd zaten we er goed bij en na een paar rondes lagen we op de derde plek die we ook niet meer uit handen hebben geven. Daarmee ontstond een mooi Nederlands podium met Collin Nicholson en Jarno van Lith op de eerste plaats en team Kentrop op de tweede. Nu gaan we ons voorbereiden voor de WK wedstrijd op Assen, die tijdens de Gamma Racing Day verreden wordt op 2 en 3 augustus.

12 en 13 juli - Zolder ONK**

Op zaterdag werden zowel twee trainingen als één van de twee wedstrijden verreden. Op zondag werd de tweede wedstrijd verreden. Beide wedstrijden tellen mee voor zowel het ONK als het OBK. John Swinkels heeft heel veel tijd aan het zijspan besteedt en daardoor staat het spam er weer 100% bij. Zijn college Henk en Feer zijn bij grote uitzondering een keer niet bij. De eerste training verliep prima en al snel hebben we een 2e snelste tijd te pakken. Ook in de tweede training gaat het niet slecht alleen door een slechte achterband verliezen we steeds meer grip we moeten daardoor een plaatsje inleveren en is de derde startplaats het uiteindelijke resultaat. In de eerste wedstrijd is onze start niet slecht alleen heeft de Belg Van Loo een superstart. Tevens word Gunter in de eerst bocht flink aangetikt en verloren we hierdoor een beetje terrein. Al in de 2e ronde nemen we de derde plaats weer over van Van Loo en dichten we het gaatje met de nummers 1 (Kentrop) en 2 (Keppel). Een mooie battle volgt tot we in de zesde ronde meteen na start/finish een stuurfoutje maken en spinden. Door de enorme krachten die dan vrijkomen kan Gunter op het laatste moment het span niet meer vasthouden en valt ongelukkig op zijn hoofd. Buiten westen en gedesorienteerd voert de ambulance hem af. Hij word medisch onbekwaam bevonden en mag ook de tweede wedstrijd niet meer rijden. Gelukkig blijft het voor Gunter bij een stevige hoofdpijn, gekneusde ribben en spierpijn. Het zijspan is in orde maar de teleurstelling is groot. Wel moet gezegd worden dat de opluchting en blijdschap dat er geen blijvend letsel is opgelopen overduidelijk overheerst. Team Kentrop, Keppel en Nichelson betreden het podium als eerste, tweede en derde. Wij zetten onze zinnen op de volgende race. Op naar Chimay!

27 - 28 juni - TT Assen WK

Al op woensdag arriveren we op The Cathedral of Speed, het TT circuit van Assen. Op donderdag rijden we in de avond vrij kort achter elkaar de qualificaties. Dit vindt plaats na de vrije trainingen van de moto GP. In de eerste kwalificatie rijden we een persoonlijk record en daarmee de zesde tijd (1:47). Door een mechnisch probleem kunnen we niet aan de tweede kwalificatie deelnemen en op het laatst neemt Zimmerman/Faber de zesde startplaats van ons over. Op vrijdag start de wedstrijd om 18.00 uur en het was verbazend hoeveel publiek hiervoor was blijven zitten, waaronder een grote groep vrienden en bekenden uit Mierlo en omstreken. Altijd weer motiverend wanneer er bekenden op de tribune zitten. We starten vanaf de zevende plaats en de weersomstandigheden waren zeer verraderlijk vanwege een natte baan, motregen en wind. Na 2 opwarmronden valt het rode licht en we zijn direct goed weg. Helaas worden we ingesloten bij de eerste bocht, waarna we de wedstrijd voorzichtig opbouwden waardoor we eindigden op een prima zevende plaats, en daarmee dus 9 punten WK verdienden!.
Volgens John en Gunter waren ze acheraf in de opbouw te voorzichtig en gezien de gereden tijden had er mogelijk zelfs een vijfde plaats ingezeten! Dit is dan ook de uitdaging voor de volgende Gamma Racingday die ook telt voor het WK.
Na de race was het nagegnieten geblazen in Grolloo, samen met bijna alle zijspanrijders. Op vrijdag hebben we ter afsluiting genoten van een spannende Moto GP. Kortom: Een fantastisch lang en succesvol weekend in Assen.

21 en 22 juni - Oscherleben ONK

Op 500 kilometer afstand van Mierlo ligt het prachtige circuit van Oscherleben. We arriveerden om zeven uur in de ochtend, nadat we gedwongen de nacht voor de gesloten poort hadden moeten doorbrengen. Op vrijdag werden twee vrije trainingen van een half uur verreden en die hebben we prima opgebouwd. Henk en John Swinkels verrichten erg goed werk aan de zijspan en na wat besprekingen tussen John en Gunter gaat het steeds sneller. Uiteindelijk resulteren de twee kwalificaties op zaterdag in een prime 7e startplek in het internationale Duitse kampioenschap (IDM). Dit was achter Streuer en Koerts en daarmee de tweede tijd binnen het ONK en in een veld met 27 erg sterke combinaties aan de start een hele prestatie. Dan slaat op zaterdag in de namiddag het noodlot toe. In de eerste wedstrijd slaat de motor bij de start af. Erg gevaarlijk met 20 ronkende zijspannen achter je. Gelukkig had Gunter op dat moment de helderheid van geest om zwaaiend en staand achter in de bak dit kenbaar te maken aan de achteropkomend verkeer. Bedankt daarvoor Gunter. Nadat de motor werd herstart volgde een ware inhaalrace en eindigde we als vierde binnen het ONK. Dit bleef niet onopgemerkt gezien de complimenten collega's, organisatie en toeschouwers, die wij na de race mochten ontvangen.
Op zondag rond de middag werd de tweede wedstrijd verreden en toen was de start beter. 17 ronden later eindigden pal achter de Nederlandse kampioen op een derde plaats. Team Keppel, die tweede staat in het kampioenschap eindigde als vierde bijna 10 seconden achter ons. We hebben uiteindelijk 110 ronden van bijna 4 km gereden en voelen ons ronde voor ronde sterker worden. Dit geeft ons vertrouwen in de nog volgende 5 wedstrijden. Het zal nog spannend kunnen worden. Leuk voor rijders en publiek. Zoals altijd bracht onze monteur en turbotrucker Henk ons weer veilig thuis.
De volgende race is het WK Zijspan tijdens de TT van Assen welke op donderdag 26 en vrijdag 27 juni verreden zal worden.

8 en 9 juni - Oss ONK

Na een bewogen nacht, met veel regen en storm, waarbij veel teams schade's opgeliepen aan hun tenten en campers, begon de dag met gemengde gevoelens voor veel teams. Gelukkig hebben wij weinig schade opgelopen. De dag begon met de warming-up die we gebruikten om een nieuwe band in te schubben voor de wedstrijd. 's Middags werd de wedstrijd uitgesteld door een nieuw noodweer. Voor de wedstrijd hebben we een goeie keuze gemaakt met de banden, de baan was nog nat met de start, maar droogde heel snel op zodat we besloten om op sliks te vertrekken. Andere teams maakten een andere afweging en kozen voor regenbanden. Gezien de wedstrijd hebben wij de betere keuze gemaakt. Met de start zatten we er nog niet goed bij, maar we binnen een halve ronde veroverden we de derde plek achter de teams Kentrop en Keppel. De rest van de wedstrijd bouwden we goed op en reden zo naar een eerste plek. Met nog twee rondes te gaan maakten we een schakelfoutje waardoor team Kentrop ons weer voorbij kwam rijden zo reden we als tweede over de finish. Een super mooi weekend waar we weer veel van geleerd hebben.

17 en 18 mei - Mettet BK

In Mettet reden we mee voor het Open Belgisch Kampioenschap. Het circout van Mettet is prachtig en samen met het zonnige weer behaalden we goede prestaties. Na twee qualificaties starten we de eerste wedstrijd vanaf de 2e startrij op plaats 4. Een goede start en een goede gedoseerde wedstrijd resulteerde in een derde plaats. De tweede wedstrijd verliep iets minder succesvol. De remmen lieten het in de eerste bocht al afweten en het was het de rest van de wedstrijd zoeken naar de rem. Desondanks wisten we de wedstrijd te eindigen op een 5e plaats. In deze wedstrijd hebben we onze rondetijd in ieder geval weten te verbeteren en zaten we in dezelfde 1 minuut en 10 seconden als de nummer 1. Tevreden met deze prestaties sloten we dit mooie weekend af.

3 en 4 mei - Hengelo ONK/BK

Op 3 & 4 mei hebben we weer gereden op de Varsselring bij Hengelo (Gld). Zaterdagmorgen eerste kwalificatie zijn we na een paar rondjes even binnen gekomen voor een snelle check. Daarna weer de baan op om een tijd te zetten. Na enkele ronden kwam onze snelste tijd eruit 2.03,6 en alles voelde goed. Voor de tweede kwalificatie hebben we nog wat aanpassingen gedaan en de tandwielverhouding veranderd. Een andere al gebruikte achterband moest zorgen voor beter wegcontact. Dit resulteerde dan ook in verbetering 2.00,3 de vierde startplek met voor ons: Reeves, Kentrop en Streuer.
Op zondagmorgen de warm-up, 10 minuten. Na twee ronden de rode vlag, team Rainbow Racing was in het weiland beland met veel schade. Rijder en bakkenist meegenomen naar het ziekenhuis met rugklachten. Omdat er gewacht moest worden op een lege ambulance bij de baan, is de warm-up na een half uurtje hervat voor zes minuten. Dit hebben we gebruikt om de nieuwe achterband in te rijden voor de wedstrijd smiddags om vier uur.
De start van de wedstrijd ging niet zoals verwacht en verloren we een plaats aan Team van Loo. Na een paar rondes te zijn opgehouden, kwamen we er dan toch weer voor. Team Keppel volgde ons op de hielen. Na de helft van de wedstrijd kwamen deze helaas door een remfoutje van ons dan toch voorbij. Na de motor opnieuw te hebben gestart kwamen we nog voor de RCN van Colin Nicholson terug op de baan. Die vijfde plek hebben we ook niet meer afgegeven. Onze rondetijden lagen mooi op de 2.00 minuten.
De volgende wedstrijd is voor het Open Belgisch Kamioenschap en word vereden op Circuit Mettet op 17 & 18 mei.

12 en 13 april - Assen ONK**

In tegenstelling tot normale raceweekenden werden op een dag zowel de twee trainingen als de wedstrijd verreden.
Na het optrekken van de mist gingen de trainingen een uur later van start. In de eerste qualificatie hebben we nieuwe banden ingereden en na een wissel zetten we gelijk een prima 2e tijd op de klok. Slechts met een zeer kleine afstand naar de snelst getrainde Kees Kentrop en Danny de Haas. In de tweede training ging het ook goed, alleen moesten we de training afbreken en zijn we in aller ijl een motorblok gaan wisselen. De 2e trainingstijd en startplaats bleef voor ons. Het gehele team zorgde ervoor dat in iets meer dan 2 uur alles er weer tip-top bij stond. Dit onder grote druk, want weer een kwartier later was de start van de wedstrijd. Met de wedstrijd staan we op de eerste startrij rechts!!! Met het doven van de rode lichten, volgde een prima start. Na een wel overwogen beslissing in de eerste bocht zijn we op een 3e plek achter team keppel en team Kentrop weggereden bij de rest van het veld. Na 4 ronden moesten we een beetje terrein prijsgeven en na 7 ronden verloren we definitief de aansluiting mede omdat we de eerste achterblijvers tegen kwamen. In de voorlaatste ronde crasht de koploper op het snelste stuk (200+) van het circuit. Gelukkig bleek achteraf iedereen ok. Wij konden de brokstukken maar amper ontwijken en kwamen als 2e over de streep. Het regelement gaat in een rode vlagsituatie kijken naar de voorgaande ronde en dat is de uitslag. Gelukkig voor de Nederlands kampioen een 1ste plaats en voor ons een prima 3e plek. We zijn daarmee zeer tevreden over het weekend en een goede start van het seizoen.

Val du Vienne

Afgelopen week heeft het voltallige team getest in val de vienne. Een mooie circuit in het midden van Frankrijk. Na het wisselen van de motor konden we beginnen met testen. Bodemplaat aangepast en de pedalen bijgesteld. Stuur vervangen en de vering bijgesteld. Dit alles. vond plaats bij prachtig weer, wat erg prettig was. Gelukkig hadden we een dag regen zodat we ook bij die weersomstandigheden de settings hebben getest.
Veel rondjes gemaakt met Gunter en reserve bakkenist Sander Faber. Deze hebben daar ook nog samen aan de conditie gewerkt. Ook hebben we met andere teams ideeën en ervaringen uitgewisseld, wat ook altijd zinvol is. Het was vooral een gezellige week, waarin zoals altijd lekker werd gekookt door John. We zijn klaar voor 2014. De eerste kwalificatietrainingen en race worden allen verreden op zaterdag 12 April op circuit Assen.

Seizoen 2014

De racekalender is onder voorbehoud bekend. Dit jaar belooft weer een heel mooi seizoen te worden!
 • WK = Wereld Kampioenschap
 • ONK = Open Nederlands Kampioenschap
 • BK = Belgisch Kampioenschap
 • ** = dubbel meetelende wedstrijd

RCN Trofee

Tijdens de DSRA-party op 30 november hebben wij de RCN-trophy in ontvangst mogen nemen. De wisseltroffee blijft seizoen 2014 in ons bezit. Dit is een extra erkenning voor onze prestaties en teamspirit in voor en tegenspoed. We zijn er erg blij mee en zullen hem koesteren.

13 oktober - Assen - Race of the Champions

Op 12 en 13 oktober is The Race of the Champions weer verreden, de laatste wedsrijd van het seizoen. Voor de zijspannen waren er twee wedstrijden en was er nog vanalles mogelijk in het kampioenschap. Wij stonden na de kwalificaties voor beide races, op de derde startplek. De eerste race werd op zaterdag verreden in de regen. De eerste vier ronden behielden we onze plek. Daarna kwam Team RCN ons voorbij, die vanaf een zevende plaats vertrokken waren. Later zijn Seret (B) en Kiser (D) ons ook voorbij gegaan. We kwamen dus als zesde over de streep. Op zondag reden we de tweede race van het weekend en stonden weer op de derde startplek. Na de eerste doorkomst reden we op de vijfde plek. Halverwege de race gaf ons blok niet meer genoeg vermogen, dus waren we maar al te blij met onze opgebouwde voorsprong op Team Talens. Deze hebben we ook achter ons gehouden tot over de finish. Vijde dus.

De eindstand is voor het Open Nederlands Kampioenschap 2013:
 1. Team Kentrop 177pt
 2. Team Keppel 143pt
 3. Team Nicholson 122pt
 4. Team Streuer 120pt
 5. Team Smits 117pt
 6. Team Talens 87pt
Op naar seizoen 2014 ...

22 september - Assen

20-21-22 september was het Britisch Superbike weekend in Assen. Na 2 trainingen op vrijdag te hebben verreden stonden we op een 11e startplaats. Het team is hier erg tevreden mee omdat er 30 zijspannen aan de start stonden, zeker gezien de sterkte van het Engelse veld.
Zaterdag werd de wedstrijd verreden meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap. We hadden een superstart en schoten als 7e de haarbocht in. We konden gelukkig de aansluiting behouden met de kopgroep en deze nog meerdere ronden volgen. In de loop van de wedstrijd zijn we alsnog 2 plaatsen verloren, en gingen als 9e over de finish. Als derde Nederlands team, dus 16 punten erbij voor het ONK. Totaal hebben we nu dus 96 punten en staan hiermee op de derde plek in het ONK.

Op zondag hebben we nog een wedstrijd met het British Sidecar Championship meegereden. Gezien we vorige wedstrijd als 9e zijn gefinisht staan we nu op een 9e startplek. De start werd vertraagd door een oliespoor op de baan, na de verkenningsronde. Door de verloren tijd is de wedstrijd ingekort van 12 naar 8 ronden.. Met de start was er te weinig grip en daardoor kwamen we de eerste keer door op een 14 plaats. Daarna zijn we toch nog naar de elfde plaats gereden voor de geblokte vlag viel. Deze wedstrijd telde niet mee voor ons kampioenschap, maar we zijn tevreden over het resultaat. We hebben dit weekend veel kunnen rijden en weer veel bijgeleerd. Op naar de volgende race, The Race of the Champions.

8 september - Assen (uitgestelde paasraces)

In de eerste plaats willen wij iedereen bedanken voor alle steun die we mochten ontvangen na de tragische gebeurtenissen tijdens de vorige race. Dit heeft ons op de been gehouden en doen besluiten te blijven racen.

Op 6-7-8 september hebben we weer gereden op Assen. De vrije trainingen op vrijdag waren goed voor het moraal en gevoel op het span. De kwalificaties op zaterdag zette ons op de 5de startplek, onze snelste rondetijd verbeterd. De warming up op zondagmorgen werd verreden in de regen. Tijdens de eerste wedstrijd was het alweer droog en reden we lekker onze rondjes. We gingen tevreden als vijfde over de eindstreep. Met de start van de tweede wedstrijd verloren we 2 plaatsen, maar dat werd snel weer teruggedraaid. We bleven aansluiting houden met de eerste vier. Tijdens het inhalen van achterblijvers ging het fout voor team RCN en deze verdween uit het veld. Ook team Kentrop was betrokken maar kon zonder spatbord uitrijden, ze verloren daardoor wel veel snelheid. In de laatste ronde zijn we ze nog voorbij gegaan. Team Streuer won met flinke voorsprong. Team Keppel blies zijn blok op in de GT, maar haalde als tweede de finish. Wij werden derde met team Kentrop aan het achterwiel. Onze snelste rondetijd 1.48,023. In het kampioenschap staan we nu gedeeltelijk derde met nog 2 weekenden te gaan.

14 juli 2013 - Zolder

Op 14 juli werd de, voor het ONK belangrijke, wedstrijd op het circuit van Zolder te Belgie verreden. Een super mooi circuit met gelukkig ook geweldig mooi weer. Na de eerste training staan we op een derde plaats getraind binnen één seconde met onze 2 snellere concurrenten! De tweede training verliep slecht vanwege een plots versleten voorband maar toch stonden we voor Team Keppel die met ruim 2 seconden achterstand vanaf een vierde startplek moest vertrekken. Vanaf de derde plaats op de eerste startrij starten we goed, toch hadden we het idee dat we te veel risico moesten gaan nemen om de 3 voor ons rijdende spannen te volgen. Keppel had namelijk met een wereldstart en de derde plaats van ons overgenomen. Onze tactiek was dat we puur op fysieke kracht en een goede conditie, uiteindelijk die derde plaats wel weer zouden kunnen terugpakken. We reden daarop super constant en volgens plan namen we de derde plaats in de laatste ronde over met een loepzuivere uitremactie! Helaas haalde keppel ons op het laatste rechte stuk op snelheid opnieuw in. Een vierde plaats is ons resultaat op het circuit van Zolder.

Graag danken we nogmaals onze familie(s), vrienden en sponsors voor de erg broodnodige ondersteuning. Gunter en John willen in het bijzonder het gehele team bedanken voor al het werk dat ze (met name de laatste 2 wedstrijden) hebben verricht. Ook Patty en Miriam vonden het super dat erg veel mensen ons hebben opgezocht tijdens de races. BEDANKT ALLEMAAL

vrijdag 28 juni 2013 - TT Assen

Op donderdag arriveren we op het circuit van Assen. Rechts voor de Hoofdingang is speciaal voor het WK zijspannen een Paddock gemaakt. Keurig bewaakt en goed toegankelijk voor onze gasten. Voor de trainingen worden we naar de pitstraat geloodst door de marchals en tussen de 2 trainingen moeten we in de pitstraat blijven. In een rijdersmeeting die hieraan voorafging zijn alle regels duidelijk voorgeschreven! De trainingen verlopen goed onder tricky weersomstandigheden. Een prima 10e startplek in een veld van 21 deelnemers is het resultaat. De wedstrijd de volgende dag is voor ons erg bijzonder omdat er erg veel toeschouwers zijn en je rijdt tenslotte tijdens DE TT van Assen. Tijdens de start verliezen we veel plaatsen en toen we ook nog van de baan werden getikt tijdens een inhaalactie moesten we vanaf plaats 18 terug strijden. Uiteindelijk reden we naar een prima 12 eindklassering. Onze eerst verdiende WK punten zijn binnen. Daarna hebben we nog erg genoten van de strijd tussen Rossi, Pedrosa, Marques en crutchlow. Dit vanuit de VIP village, wat gelegen is aan het mooiste stukje van het circuit, de Geert Timmer bocht. Met dank aan BAVARIA.

20 mei - Oss

Zaterdagmiddag om twaalf uur arriveren we op het circuit Paalgrave in Oss voor de 2e en 3e wedstrijd voor het ONK (Open Nederlands Kampioenschap). Het weer was prima en mooi op tijd hebben we ons motorhoom en werkplaats opgebouwd. Zondag was het droog en de buitentemperatuur was 18 graden. Tijdens de vrije training om 9.00 uur werd duidelijk dat de koppeling doorslipte. De monteurs hebben onmiddelijk de koppeling vervangen. Nipt op tijd was alles weer gereed en reden we prompt in de eerste kwalificatie de tweede snelste tijd. In de tweede training kwam team Streuer op het laatst nog met een snelle tijd en dit resulteerde in de derde startplaast voor ons. Om vier uur was de wedstrijd. Een goede start en 3 erg snelle ronden zorgde ervoor dat we 10 seconden los stonden van de nummer 4. Door het uit de baan gaan van Streuer, deze reed op de 2e plaats, konden wij op een fantastische 2e plaats finishen. Kees Kentrop en Danny de Haas wonnen de wedstrijd. Super wedstrijd gereden door John en Gunter op een super geprepareerd zijspan. Dank aan het gehele team!
Op maandag (2e pinksterda)g werd een warming up om tien uur verreden. Erg opletten want het motregende de gehele warming up. Alles voelde echter goed. De wedstrijd werd wederom om vier uur verredem op een droog maar koud circuit. We startte vanaf de derde plaats en dit ging erg slecht. Tot overmaat van ramp volgde ook nog een electrische storing welke was verholpen na het recetten. Een inhaalrace volgde en we zijn van de laatste plaats naar plek 4 gereden. Spectaculair voor de toeschouwers en we hebben er zeker fans aan overgehouden. Uiteindelijk toch tevreden naar huis vooral omdat we op de 2e plaats staan in het ONK. Ook danken we onze vrienden/familie/kennissen/sponsoren voor de belangstelling.

12 mei 2013 - Hengelo

De allereerste race voor de ONK vond plaats in Hengelo. Op de Varselring is alles, zoals altijd, perfect georganiseerd door HAMOVE, alleen het weer zat niet mee. Met het voltallige team hebben we gezorgd dat de motor er tip-top bij stond en dit resulteerde mede in een zesde trainingstijd op het half natte circuit.
De tweede training werd een kwartier uitgesteld vanwege noodweer. In de volle regen reed ik samen met Gunther een keurige 3e tijd. Zo blijkt dat het perfect op elkaar ingespeelde team met het materieel zijn vruchten afwerpt, want in een veld met drie rijders uit de top van het WK is deze prestatie buitengewoon.
Op de wedstrijddag was het prima weer, maar stond er een koud windje. De zesde startplaats betekent vanaf rij drie starten. Bij de start werden we opgehouden door het span voor ons, waardoor we die rechts moesten passeren. Precies op het moment dat we hem voorbij gaan, komt hij in een slip en tikt ons van het circuit. Na een sensationele spin nog in het zicht van de hoofdtribune sluiten als laatste aan. Zelfs de pace-car moest op ons wachten. Wat volgt is een inhaalrace die ons naar de zevende plek brengt en helaas eindigen we na een klein foutje als negende van de twintig die van start gingen.

1 april 2013 - Assen

De Paasraces, die zouden meetellen voor het ONK, kunnen op zaterdag 30 maart en maandag 1 april 2013 geen doorgang vinden. De organisatoren hebben gezamenlijk deze beslissing genomen en werden daartoe gedwongen door de aanhoudende te koude weersomstandigheden. Onder deze omstandigheid is het in technisch en medisch opzicht niet verantwoord om een veilig wegrace-evenement te organiseren. De ONK wegraces van het paasweekend worden verplaatst naar zaterdag 7 en zondag 8 september 2013.

Span klaar voor nieuwe seizoen

Ons zijspan is in de werkplaats van Colin Nicholson RCN weer in nieuwstaat gebracht. Het gehele zijspan is tot het laatste schroefje door Colin en onze Henk uit en in elkaar gezet en grondig gecontroleerd, waarbij elkele verbeteringen zijn doorgevoerd. Gezien de rondetijden en de prestaties van de heer Nicholson in het afgelopen seizoen hebben wij dus nog een duidelijke missie.

Nieuwe bakkenist in seizoen 2013

In 2013 verschijnen wij binnen het ONK en als gastrijder bij het IDM aan de start met bakkenist Gunter Verbrugge. De rest van het team blijf ongewijzigd. Ferenc, onze vorige bakkenist, heeft om gezondheidsredenen besloten alleen nog actief te blijven als monteur.

6 en 7 oktober 2012 - ONK Race of the Champions, Assen

Tijdens de laatste wedstrijd van het jaar rijden we met ervaren bakkenist Danny de Haas. Op vrijdag kiezen we een mooie plek uit en bouwen we ons circus weer op. Danny arriveert en we spreken wat tactiek door en gaan vervolgens vroeg naar bed.
Tijdens de eerste training op zaterdag regent het en hebben we de derde snelste tijd. 's Middags droogt het op en vallen we terug naar een zevende plek. Na wat aanpassingen door de monteurs hebben we op zondag wederom de derde snelste tijd te pakken en voelde het span prima aan.
In de westrijd, laat in de middag, starten we redelijk, maar lukte het weer om een mooie constante wedstrijd te rijden. Wederom met tijden ronde de 1.50, met als snelste 1.48.6. We finishen als vijfde in deze wedstrijd en in het totaalklassement zijn we goed vierde met 36 punten los van de nummer vijf.
In ieder geval zijn we als team erg tevreden met de behaalde resultaten in 2012.

23 september 2012 - ONK British Superbikes, Assen

In dezelfde bezetting als de vorige ONK, komen we op donderdagavond in Assen aan. De organisatie van de British Superbikes (BSB) hebben alles op het circuit perfect georganiseerd en verzorgd. Dat was ook wel nodig als er meer dan 30 zijspannen aan de start verschijnen. De zijspannen die uitkomen voor het de BSB zijn teams die zich kunnen meten met WK rijders. Het niveau lag dus erg hoog.
Na twee trainingen op vrijdag stonden we als 16e getraind. In de wedstrijd zijn we uiteindelijk naar een 14e plek gereden met een snelste tijd van 1.49.1. Ze hebben ons binnen het ONK de punten toegekend van een 4e plaats. Erg tevreden was ons team na de wedstrijd.
Op zondag werd een wedstrijd verreden voor het Britse kampioenschap en het deelnemersveld werd aangevuld met de snelste rijders uit het ONK. Hierbij hoorden wij ook. Ondanks dat het niet om de punten ging, waren we toch erg gemotiveerd en super fit. Een fantastische wedstrijd volgde en na wat wisselingen gingen we als 13e over de finishstreep. Voor het eerst hebben we een hele constante wedstrijd gereden, waarbij alle rondetijden rond de 1.50 lagen. Een geslaagd evenement met mooi weer en ongeveer 25.000 toeschouwers.
Door de prestaties van de laatste wedstrijden voelen we ons als een vis in het water op het circuit en dat zijn we heel blij mee. De resutaten zijn ook nog dusdanig dat we er eingelijk op dit moment al zeker van een 4e eindnotering in het ONK.

16 september 2012 - IDM Hockenheimring

Helaas hebben we deze wedstrijd niet mee kunnen rijden.

5 augustus 2012 - Gamma Racing Day, Assen

Een schitterend evenement, super georganiseerd door de Gamma, wat resulteerde in ongeveer 60.000 bezoekers. Al deze mensen konden gaan en staan waar ze wilden en hebben dus op een hele mooie manier de sfeer kunnen proeven op een circuit.
Op vrijdagavond arriveerden wij laat op het circuit. We gaan dit weekend wederom rijden met bakkenist Gunter Verbrugge. Henk, John Swinkels en Ferenc hebben in de aanloop naar dit evenement het span tip-top voor elkaar. Op zaterdag is het 20 graden en in de eerste training rijden we meteen een goede tijd 1.51.90 en in de tweede training gaat na drie ronden de motor stuk. Hans Meijdenberg komt met een reserve motorblok vanuit Brabant en gezamenlijk monteren ze dit in de zijspan. Bij de eerste druk op de startknop loopt alles weer prima, alleen kunnen we bij gebrek aan een warming-up niets testen.
Wij rijden uiteindelijk een prima wedstrijd waarin we als 7e over de finish komen.

10 juni 2012 - ONK Speed Challenge, Assen

Vrijdagavond om 22.00 uur ariveerden we in Assen en bij licht hebben we nog alles in gereedheid kunnen brengen. Op zaterdagochtend zag het weer er niet best uit en na de keuring zijn we om 12.00 uur voor het eerst dat weekend gaan trainen met gastbakkenist Gunter Verbrugge (B). De baan was nat, er stond belachelijk veel wind en het was natuurlijk aftasten met deze nieuwe gelegeheidscombinatie. Desondanks behaalden we een derde trainingstijd. De tweede training verliep onder gelijkwaardige omstandigheden alleen deze keer voelde het span minder stabiel aan als bij de eerste training. Uiteindelijk bleek de oorzaak een verkeerde achterband met een vijfde tijd als gevolg.
Bij de start begonnen we daarom vanaf een vijfde plaats en we starten erg goed. Een beetje bedust hebben we onze oosterbuur voor laten gaan en reden we als derde de tweede bocht in. Deze plaats hebben we niet meer uit handen gegeven. Aanvankelijk hebben geprobeerd om Nickolson op de tweede positie te volgen, maar deze was te snel.
We zijn erg blij dat we voor de eerste keer het podium op Assen mochten betreden en hiermee staan we momenteel vierde in algemeen klassement.

28 mei 2012 - ONK Pinksterraces, Oss

Op maandag waren we de snelste in de warming-up en ook in de wedstrijd starten we net voor Nickholson & Van Lith. De gehele wedstrijd reden we op de derde plek en in de 10e ronde slaan we, na een te late remactie, heel lullig net om. Helaas blesseert Ferenc hiermee zijn scheenbeen en knie.
Door deze actie ontstaat een rode vlag situatie en wordt de wedstrijd niet meer hervat. Voor ons betekent dit dat we toch de laatste podiumplaats hadden.
We wensen Ferenc van harte beterschap met zijn herstel namens het gehele team!

27 mei 2012 - ONK Pinksterraces, Oss

Op vrijdag heeft Henk onze camper met aanhanger al op een moeie plek aan het asvalt gezet. Zaterdag opbouwen door Henk en John Swinkels, waarna ze samen met Ferenc het span tot in de puntjes hebben geprepareerd.
Zondag verkenden we om 9.00 uur het iets aangepaste circuit Paalgraven. Om 11.00 uur was de eerste training, om 14.00 uur gevolgd door de tweede training met de 4e startpositie als resultaat.
Om 16.30 uur was de wedstrijd. We starten goed en tot het einde met Nickholson & Van Lith gestreden om de derde plek. Toch was de 4e plek uiteindelijk de onze.

20 mei 2012 - ONK International Wegraces, Hengelo

Met prachtig weer zijn op zaterdag de trainingen verreden. Een 4e startplek was het resultaat. Een prima resultaat zeker omdat 21 spannen aanwezig waren. Op zondagmiddag voor overvolle tribunes werd de wedstrijd verreden. We starten prima en weten onze 4e plek tot het einde vol te houden. Prima race.

9 april 2012 - ONK Paasraces, Assen

Op zaterdag 7 april reden we onze eerste rondjes van dit jaar. Een uur voor onze eerste training viel er nog even wat hagel uit de lucht en was het asfalt dus steenkoud. We hebben rustig rondgereden zodat we beide weer een goed gevoel kregen over de motor. De tweede training was het droog en konden we weer wat harder. Onze snelste ronde was 1:59.004 minuten (137,4 km/u gemiddeld) en zette ons op de negende startplek.

Het was kwakkelweer op 2de Paasdag en de bandenkeuze was dus erg moeilijk, zelfs na buienradar. We hadden een goeie start en kwamen als zesde de eerste bocht uit. Snel genoeg sloegen we een gaatje en hielden we de vijfde man in het vizier. In de vijfde ronde kwam er meer regen en hadden we ineens geen grip meer. We spinden en belandden naast de baan. Snel weer de motor gestart en terug het asfalt op, maar de verloren plaatsen konden we niet meer goedmaken. We kregen de banden niet meer op temperatuur en alle grip bleef uit. Remy Guignard (FR) won de race, Dieter Eilers (DE) werd tweede en Kees Kentrop (NL) derde. Wij zijn als tiende over de finish gegaan.

25 september 2011 - ONK Assen Race of the champions

Door omstandigheden hebben we de IDM wedstrijd in Hockenheim voorbij moeten laten gaan en was het laatste raceweekend van dit seizoen aangebroken. Er werd goed weer voorspeld voor The Race of the Champions op TT-circuit Assen.
Zaterdag reden we rond de middag onze eerste kwalificatietraining en het ging wel goed, maar we reden nog een seconde langzamer dan onze snelst gereden tijd van vorige wedstrijd op Assen. De tweede training aan het einde van de middag ging het beter. In de laatst geklokte ronden reden we de baan rond in 1.53,614 minuten en dat gaf ons de vijfde plek op de startgrid.
Na op zondagmorgen de warm-up te hebben gereden, was het rond 13.00 uur tijd voor de wedstrijd. Met de start kwamen we goed weg, maar in de eerste bocht verloren we toch een paar plaatsen. Team Barneveld en de fransoos Remy Guignard waren ons voorbij gegaan. Er werd meteen de aanval ingezet en binnen een paar ronden reden we weer voor ze. We hielden de gebroeders Steenbergen in het vizier maar die haalden door een kapotte motor het einde niet. De wedstrijd eindigde door een rode vlag, Team Crofft lag onderste boven op de baan in de tiende ronde. Gelukkig waren de rijder en passagier ongedeerd. Als vijfde zijn we afgevlagd met een geweldige snelste rondetijd van 1.51,148 minuten (gemiddelde snelheid 147,112 km/u). In het Open Nederlands Kampioenschap zij we geëindigd op de zesde plaats en zijn heel tevreden met het bereikte resultaat voor dit jaar.
Tot volgend seizoen.

14 augustus 2011 - ONK Francorchamps

Er waren diverse buitenlandse rijders op af gekomen en niet de minste. Op zaterdag hebben we maar een training gereden, alles liep uit omdat er olie op de baan lag. Het was wel droog, dus de tijd de we reden was wel erg belangrijk. We hadden de elfde tijd, 2.53,190. Op Zondag reden we de tweede training en TWEE wedstrijden. Tijdens de training regende het. Niet goed voor een snellere tijd, maar wel goed voor het gevoel over het span. Het zou die dag blijven regenen zei men. De eerste wedstrijd werd gestart in de regen en na de eerste bocht gingen we richting au rouge met bijna geen zicht. Door de spray waren de regenlichten zelfs onzichtbaar, maar het hele veld kwam er heelhuids doorheen. De baan bleef de hele race kletsnat en na 8 ronden was er de finishvlag. Het span voelde super en dat gaf ons de 10de plaats in het eindresultaat.
De tweede race stonden we wederom op de regenbanden, het was een twijfelgeval. Voor de start was de baan opdrogend, maar de lucht was best donker. Tijdens de race hebben we zolang mogelijk de natte plekken opgezocht, maar het werd te droog en de achterband te warm. We hebben hem veilig uitgereden, maar helaas werden "onder de gele vlag" we nog ingehaald door drie zijspannen. Deze situatie was ontstaan door het van de baan raken van Team Streuer, die in de eerste wedstrijd hun kampioenstittel al hadden veiliggesteld. Wij eindigde die tweede race als elfde, met aan gort gereden regenbanden. Onze trainingstijd hebben we in de regen natuurlijk niet meer kunnen verbeteren, helaas.

7 augustus 2011 - Gamma Racing Days - Assen

Op zaterdag hadden we tijdens de eerste training een 8ste tijd gezet, 1.58,313 minuten. Voor de tweede training zijn we van banden gewisseld om te zien of dat een beter resultaat zou geven. We hadden een snellere tijd gezet, maar ook de andere teams waren sneller gaan rijden. Met 1.55,640 staan we op de 11de startplaats voor de wedstrijd. Zondag waren er veel bezoekers op de Gamma Racing Day en zaten de tribunes vol. Het was een mooie wedstrijd voor de rijders en het publiek. Voorin het veld veel actie , maar achteraan ook nog.
Wij eindigde net achter de fransman Lellais, die we net niet meer konden inhalen voor de finish. We kwamen als tiende over de streep met een snelste ronde tijd van 1.53,422 minuten.

13 juni 2011 - ONK Pinksterraces Oss

Twee races in één weekend... Dat zijn de Pinksterraces in Oss. De zondag was direct een hele drukke dag met in de ochtend de trainingen. Het begon al direct super met een tweede tijd in de eerste training, gevolgd door een voor ons ongelofelijk goede tweede training die een plek op de derde startrij opleverde.
In de middag werd de eerste wedstrijd verreden en na een goede start maakten we de eerste 5 tot 6 rondes deel uit van de kopgroep, waarna we afzakten naar een 4e positie en deze wisten we te behouden tot de finishvlag!
Op de maandag reden we tijdens de warm-up rondes de beste tijd en dat gaf hoop voor de wedstrijd die we wederom vanaf derde positie mochten beginnen. De start ging zo goed dat we de tweede positie wisten te veroveren en de nummer 1 in beeld kregen. Maar gedurende de race geraakten we op een riante vierde plaats en hielden we de nummer drie in het vizier. Ook deze wedstrijd werden we uiteindelijk vierde.
Het was een fantastisch weekend waarin we het beste uit ons zelf naar boven wisten te halen. Vooral Ferenc liet al zijn kwaliteiten gelden en de behaalde prestaties komen voor een belangrijk deel op zijn konto. Zeker ook omdat het een heel zwaar weekend was, waarbij we ongeveer 75 rondes en ruim 260 kilometer werden gereden.
Met deze geweldige presaties staan we nu op een 7e plaats in het ONK klassement met 49 punten.

22 mei 2011 - ONK DTC Elektro Speed Challenge Assen

Na 2 trainingen stonden we 9e op de grid. We hadden weinig grip met de start en in de eerste bocht werden we rechts het gras ingestuurd. Na een spin van 360° kwamen we tegelijk met de pace-car weer de baan op. Hierna volgde een geslaagde inhaalrace en eindigden we uiteindelijk op de achtste plaats. Dit kwam mede door een strakke inhaalactie in Geert Timmerbocht, 100 meter voor de finish.
In het algemeen klassement staat we na 4 races 10e met 23 punten.

7 mei 2011 - ONK Mettet

Het circuit van Mettet in België is er een met een lang recht stuk en extreem veel linkse bochten aangevuld met een erg verrassende "corkscrew". Bij de training werd een matige tiende tijd bereikt, maar dit werd gecompenseerd met een zeer goede start in de wedstrijd. Dit tot twee keer toe aangezien na de eerste start direct een rode vlag situatie ontstond.
Na lang op de 4e plaats te hebben gereden, werden we uiteindelijk 5e. Het hele team was verrast en blij met de geweldige prestatie!

3 april 2011 - ONK Lente races Assen

De eerste race van het nieuwe seizoen zit erop. Na een paar dagen intensief trainen op het circuit van Val du Vienne in Frankrijk, was het direct daarop volgend tijd voor het echte werk en werd eigenlijk ook in een ruk doorgereden naar Assen waar op zaterdag 2 april de eerste en tweede kwalificatie werden verreden. De eerste kwalificatie begon om 13:00 uur en hierin reden we met een snelheid van 131,557 km/u een 12e tijd. De tweede kwalificatie was om 17:30 uur en hierin reden we wederom een 12e tijd, maar nu met een snelste tijd van 133,749 km/u. Beide kwalificaties bij elkaar resulteerden in 13e positie op de grid voor zondag.
De zondag begon om 11:00 uur met de warmup en daarin reden we een 9e tijd. Daarna volgde om 12:35 uur de wedstrijd van 12 rondes. Deze werd gewonnen door het span van Scott en Neave, gevolgd door het span van Streuer en Endeveld. Wij kwamen met een ronde achterstand als 12e over de finish. Onze beste rondtijd was 1,59749 minuut met een snelheid van 136,546 km/u.

In 2011 met een nieuw span aan de start!

Vanaf seizoen 2011 zal Sidecar Racingteam Smits aan de start verschijnen met een splinter nieuw span. Dit span is in 2006 gebouwd door Racing Colin Nickelson (RCN) en kan zich meten aan de beste spannen uit het ONK. In oktober 2010 is het span terug gegaan naar RCN waar het span volledig uit elkaar is gehaald en gereviseerd. Voor de aandrijving zal gebruikt worden gemaakt van een motorblok dat afkomstig is van een Yahama R1
Sidecar Racing Team Smits is hiermee helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en John en Ferenc staan al te trappelen om in maart 2011 te gaan trainen op het cicruit van Val du Vienne in Frankrijk.
Voor die tijd zal in Partycentrum De Mona een team presentatie plaats vinden, waarbij de sponsors en fans een eerste blik op het span kunnen werpen.

DSRA Bedankt!

Langs deze weg willen wij de mensen van de Dutch Sidecar Racint Association (DSRA) graag hartelijk bedankten voor de inzet die ze zich het hele jaar getroosten om het voor ons teams mogelijk te maken onze prachtige sport te beoefenen.
Zonder de belangeloze inzet van de mensen van het DSRA zou dit alles niet mogelijk zijn en daarvoor zijn wij ze heel dankbaar.

26 september - Race of the Champions

Het ONK seizoen werd op zondag 26 september in Assen afgesloten met de Race of the Champions waarbij we als 8e over de finish gingen en daarmee een 10e eindplaats in het ONK veilig wisten te stellen. Met een seizoen waarbij we noodgedwongen een race moesten missen een prima eindnotering, die ons goede moed geeft voor het komende seizoen, waarbij wij zeker weer van de partij zullen zijn, maar daarover later meer...

Race Mettet afgelast

Door organisatorische problemen gaat de wedstrijd van 5 september niet door. Volgens de KNMV zou de exploitant van het Belgische circuit haar verplichtingen niet zijn nagenomen en gezien de financiele consequenties die dit met zich mee brengt heeft de organisatie besloten deze wedstijd eenzijdig af te zeggen. De KNMV was helaas niet meer in staat om voor een vervangend circuit te zorgen.
Na de wedstrijd op Francorchamps van augustus is dit de tweede wedstrijd die om organisatorische redenen niet door gaat.

24 mei - Pinksterraces Oss

Het weer en de sfeer was in Oss fantastisch, ondanks het feit dat we veel technische problemen hadden, hebben we erg van het weekend genoten. Door de geweldige plek in het rennerskwartier werden we overspoeld door enthousiaste motorliefhebbers die graag werden geinformeerd en in het span op de foto wilden. Door de technische storingen zijn we niet verder gekomen dan een tiende startplek en door een chaotische start viel het niet mee om aansluiting te houden. Dat maakt allemaal niet uit, we hebben een heerlijke wedstrijd gereden op voor ons maximale racesnelheid en dit zonder af te zakken. Conditioneel en tussen de oren zit het dus goed. Het hele team was blij met de behaalde achtste plek.

16 mei - Hengelo

In Hengelo was de start ronduit slecht. Door de voorzichtige eerste training spinden we van de baan. Gelukkig had dit geen lichamelijke en technische gevolgen en na een tactische bespreking maakten we progressie in de tweede training en de warming-up. In de wedstrijd waren we toch beide gespannen gezien het slechte begin in de eerste training. De start was goed en we reden na enkele ronden op een zevende plek. Erg goed dus! Helaas konden we deze positie niet vasthouden en moesten we om conditionele redenen afzakken naar een uiteindelijk negende eindnotering.

25 april - Francorchamps

Op het prachtige circuit van Spa Francorchamps reden we weer als vanouds. Ferenc voelde zich weer als een vis in het water en de opstandigheden waren opperbest. Het was prachtig weer en de sfeer was geweldig. Hierdoor verliep de training erg goed en reden we waarrempel een tijd onder de 3 minuten. Wie had dat kunnen denken! De race begonnen we toch achteraan in het veld en hierdoor kon een trager span ons bij de eerste bocht inhalen. Op het moment dat we er voorbij konden, waren onze concurrenten al ver van ons weggelopen. We probeerden ze nog bij te halen, maar besloten uiteindelijk dat uitrijden op dit voor het span zware circuit belangrijker was dan een plaats winnen. Mede door enkele uitvallers, maar vooral door de consequent lage rondetijden gingen we als 8e over de finish. Met een snelste rondtijd van 3:01.621 en een gemiddelde snelheid van 138,83 Km/h resultaten om trots op te zijn. Hiermee hebben we beide races van dit seizoen uitgereden en zelfs punten weten te pakken voor het ONK!

5 april - Paasraces Assen

Na lange afwezigheid zijn we voorzichtig aan de eerste training begonnen. We merkten wel dat we nog we nog erg moesten wennen aan elkaar en de machine. De tweede training werd helaas afgelast. Op 5 april (de dag van de race) ging het in de warming-up al veel beter en na 13 trainingsrondjes gingen we vol goede moed aan de wedstrijd beginnen. We hadden de afspraak gemaakt om bij de start achteraan aan te sluiten en vervolgens in ons eigen tempo de wedstrijd uit te rijden en zo gezegd, zo gedaan. Hiermee is wel weer een begin gemaakt en zien we uit naar de volgende wedstrijd op Spa-Francorchamps!

Racekalender 2019

18-23 mrtTraining Val de Vienne (F)
11-12 meiHengelo (NL)
ONK/BK
17-19 meiLausitzring (D)
ONK/IDM
25-26 meiTT Assen (NL)
ONK
21-23 junZolder (B)
ONK/IDM
26-28 julSchleiz (D)
ONK/IDM
9-11 augMost (CZ)
ONK/IDM
6-8 sepTT Assen (NL)
ONK/IDM
26-29 sepHockenheim (D)
ONK/IDM

Andere sites